Spetsialistide hinnangul on Eestis umbes 30 000 aktiivset satelliidivaatajat ehk neid, kes ei saa signaali kaablioperaatori kaudu. Neist kuni 90 protsenti kasutab piraatkaarte,” ütles Viasat ASi juhatuse liige Toomas Vara Eesti Päevalehele.

Inimestel on Vara sõnul tavaliselt kas illegaalselt Eestisse toodud kaardid, mille levitamine on siin keelatud või siis kohapeal valmistatud piraatkoopiad, mis avavad korraga ühe või mitme paketi kanalid. Viasat on esimene firma, kes selle probleemiga Eestis tegelema hakkas ja peale tema ei olegi teisi legaalseid tegijaid.

“Probleem on keeruline. Oleme abi saamiseks pöördunud kultuuriministeeriumi poole, kuid reaalses elus peame oma probleemidega ise hakkama saama. Kohati jääb lausa mulje, et see on vaid meie ettevõtte mure. Riik ei kaota satelliidipiraatlusega suuri maksusummasid nagu salatubaka või -alkoholiga ja sellepärast puudub ka motivatsioon tõsiselt probleemiga tegeleda. Ettevõtja jaoks on aga tähtis see, kas Eestis on ettevõtluskeskkond olemas või mitte,” rääkis Vara. “Politsei prioriteetide hulka selline piraatlusevastane tegevus loomulikult ei kuulu, kuid nad on siiski valmis asjaga tegelema. Planeerime lähitulevikus nendega tihedamat koostööd, mis hõlmaks koolitust ja infovahetust.”

Piraatkaart, mis avab lisaks muudele kanalitele ka Viasati, maksab kuni 1000 krooni. Ilma soodustusteta maksab TV1000 vaatamine 265 krooni kuus.