USA nafta hinnad kukkusid kuni 27% viimase nelja aasta madalaimale tasemele 30 dollarit barreli eest. Kauplejad ootavad, et Saudi Araabia ujutab turu toornaftaga üle, et turuosa tagasi võita, vahendab CNN.

Brenti toornafta, mis on ülemaailmne etalon, langes samuti 22% 35 dollarile barreli eest. Refinitivi andmetel ollakse teel halvima päevani pärast 1991. aastat.

Suur segadus tekkis pärast OPEC-i ja Venemaa vahelise liidu purunemist reedel.

Venemaa keeldus minemast kaasa OPEC-i jõupingutustega päästa koroonaviiruse tõttu löögi saanud naftaturg tootmise vähendamisega. Viini kohtumise läbikukkumine tekitas naftatööstuses šoki ja nafta hind langes reedel 10%. Nafta hind oli juba niigi karuturu seisus koroonaviiruse puhangu tõttu, mis on vähendanud järsult nõudlust toornafta järele.

Siis aga eskaleeris Saudi Araabia olukorda nädalavahetusel veelgi. Saudi Araabia langetas oma aprilli ametlikku müügihinda kuue dollari võrra kaheksale dollarile, teatasid analüütikud. Tegemist on Saudi Araabia katsega võtta tagasi turuosa ja avaldada survet Venemaale.

USA nafta hindade suurim langus sel sajandil toimus 2001. aasta septembris, kui need kukkusid 15%, selgub Refinitivi statistikast, mis ulatub tagasi 2000. aastasse.

Analüütikute sõnul oli Venemaa keeldumine tootmise vähendamisest kõrvakiil USA kildanafta tootjatele, kellest paljud vajavad ellujäämiseks kõrgemaid hindu.