Tootmise jaanuari tasemetel külmutamine oleks adekvaatne ja riigid suudaksid jätkuvalt klientide nõudlust täita, tõdes Saudi naftaminister Ali Al-Naimi pärast Venemaa energeetikaministri Aleksander Novakiga kohtumist, vahendab Bloomberg.

Venetsueela on utsitanud naftaeksportijaid Naftat Eksportivate Riikide Organisatsiooni (OPEC) liikmete ja teiste tootjate kohtumist organiseerima, et naftaturu tasakaalustamises kokku leppida.

Saudi-Araabia on varem kinnitanud, et ei kavatse tootmist vähendada enne, kui ka maailma suuremad OPECisse mitte kuuluvad tootjariigid seda teevad.

Briti majandusleht Financial Times kirjutab, et kuigi naftatootjate kokkulepet üldiselt tervitatakse, juhitakse ka tähelepanu sellele, et paljude OPECi liikmesriikide toodang on täisvõimsusel ja rekordtasemetel ehk tootmise praegusel tasemel külmutamisel ei saa enam kui kümne aasta madalaimale tasemele kukkunud nafta hinnale erilist turgutavat mõju olla.

OPECi liikmesriikide tootmismaht on pärast 2014. aasta novembris vastu võetud tootmise kärpimata jätmise otsust kasvanud rohkem kui miljoni barreli võrra päevas.