Mõlemad nafta suurtootjad teatasid eile nafta hinna stabiliseerimiseks tehtavast tulevasest koostööst. "Meil on käepärast mitu võimalikku meedet ühiseks tegevuseks," ütles Vene energeetikaminister Aleksandr Novak pärast Al-Falihiga kohtumist Hiinas Hangzhous G-20 tippkohtumisel.

Ehkki lubati "tähtsat" avaldust, mille peale nafta hind tõusis eile koguni korraks üle 5%, ei rääkinud ministrid ühisel pressikonverentsil konkreetsetest tegevustest, nagu näiteks nafta tootmismahu külmutamine.

Al-Falihi sõnul ei olegi praegu vajadust tootmismahu külmutamiseks, sest "turutrend on õiges suunas".

DZ Banki analüütik Axel Herlinghaus nimetas Bloombergile koostööavaldust "uueks veiniks vanas pudelis". "Minevikus pole olnud puudu ambitsioonikatest avaldustest, kuid on olnud puudus otsustavast tegutsemisest," märkis ta.

Mõlemad riigid jätkavad läbirääkimisi sel kuul Alžeerias toimuval rahvusvahelisel energeetikafoorumil. Novaki sõnul arutatakse veel septembri jooksul ka potentsiaalset nafta tootmismahu külmutamist, vahendas Vene ministrit RIA Novosti. Tootmismahu külmutamine oleks ministri sõnul tähtajaline, kolmest kuue kuuni.

"Me ei saa siiski kanda ise kogu vastutust; võtame juhtiva rolli ja innustame teisi osalema," ütles Al-Falih. "Oleme optimistlikud selles osas, et Alžiiri kohtumine toob kvoorumi."

Alžeeria energeetikaministri Noureddine Bouterfa sõnul on tootmismahu külmutamine vajalik. "Nafta hind alla 50 dollari barrel ei ole rahuldav. Tootjariigid peavad investeerima, arendama tootmist ja tööstust," vahendas Bloomberg Bouterfa sõnu.

Seni on tootmismahu külmutamine takerdunud kahe naftat eksportivate riikide organisatsiooni OPEC liikme Iraani ja Saudi Araabia vastasseisu taha. Saudide meelest peab Iraan tingimata külmutamises osalema, Iraan aga ei taha külmutamisest kuuldagi enne kui on tõstnud tootmismahu sanktsioonide-eelsele tasemele.

Novaki sõnul on nüüd Venemaal ja Saudi Araabial tekkinud ühine seisukoht, et Iraanil võiks lasta soovitud tootmismaht saavutada. Iraani tootmismaht on jõudnud praegu 3,8 miljoni barrelini päevas ja riik teatas eile, et tahab 2-3 kuu jooksul jõuda nelja miljoni barrelini päevas.

Samal ajal on naftatootmine vähenenud mitmes riigis, sealhulgas Nigeerias ja Liibüas, aga ka USAs. Al-Falihi sõnul saabub veel tänavuse aasta jooksul pakkumise ja nõudluse tasakaal, kuid selle tasakaalu saabumisele aitaks kaasa "koordineeritud, asjakohane ja kollektiivne tegutsemine tootmismahu osas".