„Kaalume seda. Tegelikult on see vana ettepanek, seda on esitatud ka varem. Tegemist on vaid ühe rahandusministeeriumile esitatud ettepanekuga,“ rääkis Saudi Araabia rahandusminister Ibrahim al-Assaf Bloombergile.

Analüütikute hinnangul ettepanek ilmselt lähiajal rakendust ei leia, sest halvendaks välisinvesteeringute tulekut riiki. Investeeringuid on aga naftatulude vähenemise tasandamiseks vaja.

Reforme ellu rakendav asekroonprints Mohammed bin Salman on juba vähendanud kütuse- ja kommunaaltoetusi ning teinud ettepaneku avaliku sektori palkade vähendamiseks.

„Maksubaasi laiendamine võib olla oluline samm naftast sõltumatute eelarvetulude saamisel. Tõenäoliselt alustatakse käibemaksu rakendamisest, aga ka tulumaks võib kõne alla tulla,“ lausus Abu Dhabi Kommertspanga peaökonomist Monica Malik. Ühest küljest aitab maksu kehtestamine riigi kodanikele töökohtade loomist, samas, kui see on kuuest riigist koosneva Golfi koostöönõukoguga kooskõlastamata, vähendab see Saudi-Araabia konkurentsivõimet tööturul.