Ka peatatakse järgmisel kuul algaval kuuaastal palgatõusud ja kärbitakse ametnike soodustusi.

Saudi Araabia s peetakse palgatõusu enesestmõistetava asjana. Saudi Araabial on maailma 20 suure riigi seas suurim eelarvepuudujääk. Tänavu võib Saudi Araabia eelarvepuudujääk kahaneda 13 protsendini ja IMFi prognooside kohaselt 2017. aastal olla alla 10%.

Lisaks odavale naftale maksab palju ka sõjapidamine naaberriigi Jeemeniga. Kärbetel on ka pahupool, kuna need võivad lüüa tarbijate kindlustunnet ja viia kuningriigi majandusaktiivsuse vähenemiseni.

Saudi aktsiad võtsid uudise vastu 3,9% langusega.

Kuna valitsus on külvanud riigiametnikud miljardite dollarite ulatuses palgatõusuga üle, on see muutnud saudidele erasektori töökohad vähem atraktiivseteks.

„Palgatõusudele kulutati raha kui nafta oli kallis,“ ütles HSBC analüütik Simon Williams. „See ajastu on nüüd läbi, alanud on palgakärped.“

Ka kingitusi kõrgetele riigiametnikele kärbitakse. Alates tulevast eelarveaastast ei saa enam kõrged riigiametnikud autosid ja ministrid peavad ise maksma oma telefonitasusid.

Saudi Araabia kaalub enam kui 20 miljardi dollari ulatuses projektide tühistamisi ja ministeeriumite eelarvete kärpimist veerandi võrra.