Teade, et OPEC eesotsas Venetsueelaga soovib septembris jõuda uue hinnastamismeetodini, tõstis nädala alguses nafta hinda. Kolmapäeval langes hind aga mõnevõrra uudise tõttu, et Saudi Araabia tootlus on tõusnud rekordiliseni tasemeni – 10.67 miljonit barrelit päevas, vahendas CNBC.

“Olen skeptiline, et OPEC-i tegevus vilja kannab. Saudi Araabia vaikimine ja tootmise kasv kõneleb enda eest”, sõnas Greg Priddy, Eurasia Groupi direktor.

Maailma suurima naftaeksportija Saudi Araabia osalemine OPEC-i ühises strateegias, mis tõkestaks hindade kukkumist, on tähtis.

Võti probleemi lahendamiseks on Saudi Araabia ja Iraani käes. Saudi Araabia on öelnud, et ei saa nõustuda tootmise piiramisega juhul, kui kõik seda ei tee. Iraan ei soovi aga pärast rahvusvaheliste sanktsioonide kadumist tootmist üldse piirata. Iraan toodab päevas 3.85 miljonit barrelit.

Venetsueela president, kes on pidanud läbirääkimisi mõlema riigi juhtidega, kurdab, et madal hind ei võimalda ülal pidada ega investeerida infrastruktuuri.

OPEC-i augusti raporti kohaselt tõuseb nõudlus 1.22 barrelit päevas igal aastal.

Analüütikud hinnangul on nafta hinna langus ajutine, kuid täpset hinda ei oska keegi ennustada.

“Võtmetähtsusega numbrid näitavad, et hind langeb 35 dollari kanti enne kui algab konstruktiivsem väljavaade. Läbimurre võib toimuda 26-28 septembril, kui toimub OPEC-i kohtumine. Kõik on lahtine ning naftariikide katuseorganisatsiooni ei pruugi suuta hindu üles rääkida nagu varem,” sõnas John Kilduff, Again Capitali partner.