Äsja otsustas OPECi tippkohtumine Alžiiris vähendada naftatoodangu mahtu 0,7 miljoni barreli võrra päevas. Otsuse taga oli suuresti Saudi-Araabia mure riigi kiiresti kokkukuivavate rahareservide pärast, vahendas Bloomberg. Saudi-Araabia eelarve defitsiit on 20 arenenuima riigi seas suurim, 150 miljardi dollari jagu välisvaluutareserve on kulutatud eelarve polsterdamiseks ning riigi viimane võlakirjade trükk ebaõnnestus.

Pikalt oli Saudi-Araabia arvamusel, et naftatoodangule lae seadmisele järgnev hinnatõus ei kompenseeri väheneva müügimahuga teenimata jäävat raha. Nüüd on arvamus muutunud ja napp pool aastat ametis olnud uus naftaminister Khalid Al-Falih otsustas lõpetada "igaüks pumpab nii palju kui jaksab" -poliitika. Vaid veidi enne Al-Falihi ametisse asumist oli tema eelkäija Ali Al-Naimi kuulutanud, et pole vahet, palju naftabarrel maksab - 20, 40, 50 või 60 dollarit.

Al-Falihi sõnum on nüüd, et naftabarreli hind peab tõusma üle 50 dollari, et taas hakataks uutesse naftaleiukohtadesse investeerima.