Saudi Araabial on piisavalt reservi, et oodata, millal suured naftariigid nii OPECi sees kui sellest väljaspool suudavad tootmise vähendamises kokkuleppele jõuda. Riik ei soovi nimelt enda turuosa kaotada. Kui turule paisatav naftakogus peab vähenema, siis vähendagu seda kõik.

Tänase olukorra on loonud USA ja Kanada poolt turule paisatav üha suurem kogus naftat ning Hiina üha vähenev nõudlus. Saudi Araabia on aga kindlalt enda kätte võtnud kogu protsessi juhtimise. Seetõttu on nafta hind kukkunud väga madalale, alla 54 dollari barreli eest.

„Saudi Araabiale on kõige olulisem turuosa säilitamine. Nad ei loobu sellest ning mängivad teistega kuni lõpuni. Ainus viis on see, kui kõik riigid kokku lepiks," ütles Texase A&M Ülikooli Saudi Araabia ekspert professor F. Gregory Gause.

Valu tunnevad riigid nagu Iraan ja Venemaa, aga ka ettevõtted nagu venelaste Rosneft ja brasiillaste Petrobras. Viimase aktsia kukkus eile taas 8,4%. Ka USA tootjad on kuumust tundmas.

Aga see mäng läheb kalliks maksma ka saudidele endale. Nende 2015. aasta riigieelarve on 38,6 miljardiga miinuses, mis on ajaloo suurim. See näitab selgelt, kui palju on riik ise nafta hinna languse tõttu kaotanud. Appi tuleb 750-miljardiline välisvaluuta reserv ning riik on valmis selle kasutusele võtma.

Miks Saudi Araabia sel moel võitleb? Neil on olemas kogemus 1980ndatest, kui nafta hind kukkus lausa alla 10 dollari barreli eest. Siis hakkas riik vähem naftat turule paiskama ning kaotas oma turuosa, sest OPECi liikmed jätkasid täismahus nafta pumpamist. Seekord soovib riik teiste tootjatega kokku leppida. Seda nii OPECis kui ka sellest väljaspool asuvate riikidega, näiteks Venemaa ning Mehhikoga. USA puhul on aga tarvis mõjutada sadu erladiseisvaid naftafirmasid, mitte poliitikuid. Seda suudab Saudi Araabia kõige edukamalt teha nii, et kütab sauna aina kuumemaks, kuni suured alla annavad.

Võtmeks on siin siiski Venemaa ja Vladimir Putin. 2014. aasta lõpus proovis Saudi Araabia naftaminister Venemaad nõusse saada, et need tootmist vähendaks, aga venelased tegid selgeks, et nad ei ole nõus.

Eksperdid arvavad, et Venemaal on peaaegu võimatu raskes majandussituatsioonis võtta vastu otsus tootmise vähendamise kohta. Saudid võivad aga tekitada olukorra, kus riigid, sealhulgas Venemaa, ei saa enam naftatootmisesse nii palju investeerida.

Tundub, et madal nafta hind jääb veel pikaks ajaks püsima.