Savisaar ütles täna erakonna volikogul Kiviõlis, et lõppeva aasta olulisemateks märksõnadeks on küsimused, kuidas majandusolukord mõjutab inimesi nende valikutes ja hinnangutes ning kuidas mure homse töökoha eest paneb muidu konservatiivseid inimesi lõhkuma tabusid ja koos sellega pühkima poliitareenilt vanu olijaid ja tooma sinna uusi ja värskeid jõudusid.

„Aasta on olnud töine ja tegus, aasta on toonud suuri paradigma muutusi nii sisepoliitikas kui ka maailmapoliitikas,” ütles Savisaar.

„Paljud vanad paradigmad ja dogmad on lagunemas või juba lagunenud, edu on saavutanud ja saavutamas need poliitilised jõud, kes suudavad olla uudsed või uue aja nõuetega kaasas käia.”

Savisaare sõnul pole kahtlust, et järgmise aasta valimiskampaaniate, eriti sügiseste kohalike omavalitsuste valimiskampaania, põhiliseks teemaks on ja saab olema majanduslik olukord riigis ning kriisist väljatulemise teed ja lahendused.

„Majanduslik olukord näitab samal ajal kiires tempos halvenemise tunnuseid,” ütles Keskerakonna esimees. ”Rakendunud on pea kõik negatiivsed stsenaariumid, mille eest on Keskerakond juba pikemat aega hoiatanud. Tööpuudus on hakanud kiirelt kasvama ning kardetavasti saavutab see juba käesoleva aasta lõpul 10 protsendi piiri.”

Savisaar meenutas volikogus oma varasemat ütlust, et George Bush-John McCaini kaotus oli ka Andrus Ansipi ja Reformierakonna kaotus.

„Asi pole selles, õigemini mitte ainult selles, et reformarid on pikalt kiidelnud oma heade suhetega vabariiklaste ja Bushi administratsiooniga, vaid selles, et Bushi taandumisega taandub ka teatud liiki majanduspoliitika,” märkis Savisaar.

„Majanduspoliitika, mille loojateks on nn. Chicago koolkonna poisid ning mille eredamad näited on Ronald Reagan ja Margareth Thatcher. See on majanduspoliitika, mis absolutiseerib turgu, tema isereguleerimist ning eitab riikliku ja riigi sekkumist majandusse. See on majandusmudel, mida nii väga viljeleb kohalik reformierakond.”

Keskerakonna esimees ütles, et USA presidendiks valitud Barack Obama majanduspoliitika seisneb tugevas riigis ja riigi poolses sekkumises kohtades kus seda on vaja, kohtades, kus vabaturumajandus hakkab ahistama töötavat kodanikku, võimaldab ta pankrotistunud pangas rahast lagedaks teha ja tänu omanike poolsetele juhtimisvigadele jätta tööta.

„Loomulikult ei ole Obama sotsialist, kuidas saakski, kui tema üks peamisi majanduslikke nõunike on Ameerika rikkamaid inimesi Warren Buffet, kuid turumajandust vaatab ta protsessis osaleva tööinimese silmade ja rahakoti läbi,” sõnas Savisaar.