"Seetõttu prokuratuur lähemat infot asja sisu kohta ei avalda. Kriminaalasjas jätkub tõendite kogumine, muuhulgas aeganõudva rahvusvahelise õigusabikoostöö kaudu," lisas prokuratuuri pressišeff Arno Põder.

Riigiprokuratuur alustas 2011. aasta veebruaris Savisaarega seotud kriminaalmenetlust rahapesu käsitleva paragrahvi alusel. Sellega seoses saatis Põhja ringkonnaprokuratuur Šveitsi õiguskaitseorganitele õigusabipalve.

Võimaliku rahapesu uurimise kronoloogia:

3. veebruaril 2011 alustas kapo kriminaalmenetlust Edgar Savisaare tegevuse suhtes, kahtlustades teda karistusseadustiku § 394 järgi rahapesus.

9. veebruaril 2011 edastas Põhja ringkonnaprokuratuur Šveitsi õigusasutustele õigusabipalve Šveitsi pankade kasutuses oleva info väljastamiseks.

27. aprillil 2011 saadeti prokuratuurilt täiendav kiri Šveitsi, selle järgi on õigusabi põhieesmärk kindlaks määrata Pipa Business Corporationilt PA Shipping Ltd.-le üle kantud raha päritolu ning leida pank, kus Savisaar hoiab väidetavalt altkäemaksuna saadud summat.

4. novembril 2011 nõustus Zürichi kantoni riigiprokuratuur osaliselt õigusabinõudega ja pöördus konkreetse panga (nimi ei ole toimetusele teada) poole, et see avaldaks kõik dokumendid pangaarvetega kohta, mis kuuluvad Savisaarele või millele tal on kaaskasutusõigus ja/või millega ta on majanduslikult seotud. Pank edastas dokumendid detsembris 2011 ja jaanuaris 2012.

16. jaanuar 2012 lubas Zürichi riigiprokuratuur oma määrusega Arsai Investmenti pangakonto avamise ja seotud dokumendi avaldamise. Samal päeval kaebas Arsai Investment määruse peale Šveitsi föderaalse kriminaalkohtu apellatsioonikojale. Savisaar on Arsai Investmenti nimetanud fondiks, mis on aidanud tal kirjastada raamatuid.

7. augustil 2012 Šveitsi föderaalne kriminaalkohus otsustas jätta Arsai Investmenti kaebuse rahuldamata.

18. oktoobril 2012 esitasid Edgar Savisaar ja Alexandr Kofkin Tallinna halduskohtule kaebuse prokuratuuri vastu isikuandmete töötlemise lõpetamiseks, ebaõigete faktiväidete ümberlükkamiseks, väärtushinnangute avaldamise õigusvastasuse tuvastamiseks ja esmase õigusabi taotluse.  Halduskohus kaebust menetlusse ei võtnud. Vastava kohtumääruse kaebasid Savisaar ja Kofkin edasi ringkonnakohtusse.

28. detsembril 2012 jättis ringkonnakohus määruskaebuse rahuldamata ning halduskohtu määruse muutmata.

15. jaanuaril 2013 esitasid Savisaar ja Kofkin ringkonnakohtu määrusele kaebuse riigikohtule.

22. märtsil 2013 jättis riigikohus määruskaebused rahuldamata.

Allikas: Äripäev