„Me oleme täiesti veendunud, et juhul kui me järgime oma plaani kui ka seadusi, siis oktoobriks 2011 lastakse gaasijuhe käiku,“ ütles Gaasitoru Nord Stream AG projekti operaatorfirma aktsionäride komitee juht Gerhard Schröder.

Endine Saksamaa liidukantsler Schröder tegi oma tänase avaldus Peterburi eeslinnas Strelnas asuvas Konstantini lossis, kus toimus tema kohtumine Vene peaministri Vladimir Putiniga, teatab RIAN. Aastal 2003 tehti Strelnast Putini „mereresidents“.

Endine kantsler märkis, et Nord Stream pole mitte ainult Saksamaa, vaid ka kogu Euroopa energeetika turvalisuse jaoks ülimalt tähtis projekt. Samas saaks sellest gaasijuhtmest mitte praeguste torujuhtmete asendus, vaid täiendus, lisas Schröder.

Tema sõnul on enamik Euroopa riike andnud nõusoleku selle torujuhtme elluviimiseks ja toetavad seda.

Euroopas valitseb praegusel talveajal ohtlik gaasikriis, sest Venemaa keeras oma läbi Ukraina kulgevad gaasikraanid kinni. Moskva väitel on see Ukraina süü, sest Ukraina varastab gaasi ja on sulgenud ise Venemaalt Ukrainasse kulgeva torujuhtme.

Enne kolmapäeva olid gaasitarnete lõppemisest teatanud Bulgaaria, Kreeka, Makedoonia, Rumeenia, Horvaatia, Serbia, Slovakkia ja Türgi ning Prantsusmaa, Saksamaa, Austria, Poola, Tšehhi ja Ungari teatasid tarnete olulisest vähenemisest.

Schröder toetas ka liidukantsler Angela Merkeli ettepanekut rahvusvaheliste vaatlejate kaasamiseks Vene-Ukraina piiril, kes jälgiksid gaasitarneid.