Kas selle uudise valguses on teil plaanis loobuda senistest koondamistest? Kui jah, siis millises ulatuses?

Koondamised Viru Keemia Grupis leidsid aset eelmise aasta lõpus ja käesoleva aasta alguses peale kahe õlivabriku seiskamist. Vabrikute seiskamise põhjuseks oli sealhulgas ettevõtte enda kaevandatud tooreine ehk põlevkivi puudus. 

Tooraine sisseostud teistelt ettevõtetelt olukorras, kui nafta hind kukkus drastiliselt, ei olnud võimalik. Praegu, kui seaduse muudatus on otsustatud, võime rääkida tehaste taaskäivitamisest.

Kui palju töökohti on kavas taastada ja millistes üksustes? Kas ja millised tehased on plaanis (taas)käivitada?

Vabrikute taaskäivitamine on plaanis sellises režiimis, millest oleme ka varem rääkinud. 1000-tonnine gaasigeneraator läheb töösse tänavu suvel ehk lähikuudel. 

Teise seisatud vabriku käivitamine võtab rohkem aega - peame tegema Ojamaa kaevandusse investeeringuid, et kaevandus saaks toota suuremat lubatud kogust põlevkivi. Praeguse plaani järgi saab vabriku käivitada järgmise aasta alguses.

Õlivabrikutes töötajate arv jääb orienteeruvalt samale tasemele, mis oli enne tehaste seiskamist.

Kas on plaanis ka uusi täiendavaid töökohti luua?

Kaevanduses tekkivad ka uued töökohad, kuna suureneb tootmisintensiivsus.

Milline võib olla selle seadusemuudatuse täiendav ja laiem mõju?

Selline legislatiivne areng mõjutab kogu põlevkivisektorit positiivselt. Varem kavandamata jäänud mahtude kaevandamisest võidab põlevkivitööstus, mis saab jätkata arengut, regioon, mille majanduslik ja sotsiaalne pool on seotud tööstuse käekäiguga ning riik, mis saab eelarvesse märkimisväärsed summad. 

Nende vabrikute töötamise ajal tuuakse läbi ekspordi Eesti majandusse 45 miljonit eurot, millest 15 miljonit läheb otse maksudeks, kolmandik tööjõu kuluks ja viimane kolmandik kohalikeks teenusteks.

Taust

Seni kehtiv põlevkivi kaevandamise aastamäär on piiratud 20 miljoni tonniga, kuigi ettevõtete reaalsed kaevandamismahud pole alates 2009. aastast ületanud 16 miljoni tonni piiri. Sellest tulenevalt on ajavahemikus 2009 kuni 2014 kaevandamata jäänud 4 miljonit tonni põlevkivi aastas.