Rahvusliku Sealihatootjate Nõukogu hinnangul on USAs sealiha tootmisega seotud 35 000 täisajaga töökohta, kaudselt annab see aga tööd veel 500 000 inimesele. Kogu tööstusharu toob aastas 21 miljardit USA dollarit tulu ning lisab Ühendriikide SKP-le 34,5 miljardit dollarit, kirjutas Ekspressjob.

Seega on seagripp USA majandusele tõsine oht. Selle leviku peatamine on oluline ka kaugematele riikidele, kuhu haigus ise veel jõudnudki pole, kuna maailma majandus on praegu niigi nõrk ja iga täiendav löök selle tervisele annab end kõikjal kiiresti tunda.

Teadmatus tugevdab haiguse mõju

Kuidas reageerib tavaline inimene uudistele seagripist? Tõenäoliselt loobub ta sealiha söömisest. Ometi pole seagripil toiduga midagi pistmist, kuna see levib mitte liha kaudu, vaid inimeselt inimesele. Hirm aga mõjutab tarbimist ja seab raskustesse nii toidukaubanduse kui ka lihatootjad.

Gripiepideemia keskmes Mehhikos kardetakse, et tõbi lükkab kolinal allamäge riigi majanduse, mida seni arvati aasta lõpuks gripitagi 8 protsenti langevat. Haigus seiskab lisaks lihatööstusele veel mitmed majandusharud. Turismireisid Mehhikosse on praktiliselt lõppenud, kuid ka riigisisene transport langeb järsult. 20 miljoni elanikuga Mexico Citys on suletud kõik koolid, restoranid, ööklubid ja kirikud, keelatud on avalikud üritused. Kogu elu on seiskunud.

Paanika levib kiiremini kui gripp

Ka mujal tunnevad seagripi mõju esimestena lihatööstus ja turism. Kuuba ja Peruu peatasid kõik lennud Mehhiko vahet, sama on teinud mõned USA ja Kanada lennufirmad. Ecuador ei luba Mehhikos viibinud välismaalasi maale ka mujalt tulles, sigade ja sealihatoodete import USAst ja Mehhikost on peatatud.

Kanada ja Brasiilia lennujaamades on kõrgendatud valmisolekut. Venezuelas saadetakse Mehhikost ja USAst saabujad sanitaarkontrolli, Argentinas ja Tšiilis püütakse gripihaigeid soojustundlike sensoritega.

Austraalias andis valitsus asjaomastele organitele õiguse reisijaid gripikahtlustuse alusel kinni pidada ja desinfitseerida, kõik lennufirmad peavad teatama kahtlastest juhtumitest. Kaheksasse lennujaama paigaldati soojussensorid. Lõuna-Korea peatas sigade impordi kogu Põhja-Ameerikast. Vietnam ja Singapur saadavad kõik haigusohuga riikidest saabujad karantiini. Hiina võimud soovitavad turismiagentuuridel Mehhiko-reisid peatada ning haiglad on seatud kõrgendatud valmisolekusse.

Igas sõjas on ka võitjad

Gripipaanikast võidavad eelkõige ravimifirmad. Austraalia on praeguseks kogunud piisava varu viirusevastaseid ravimeid, et katta 41 protsenti oma 21 miljonist elanikust. Ladudes on valmis 8,7 miljonit doosi Tamiflud ja Relenzat, samuti 50 miljonit kirurgimaski.

Lõuna-Koreal on varuks kõigest 2,5 miljonit Tamiflu doosi, kuid eesmärgiks on seatud juba 4,9 miljonit. Hongkong võib selle vastu panna 20 miljonit doosi, Vietnam aga vaid 1 miljoni. Kõige suuremad varud on Jaapanil: 33,8 miljonit Tamiflu ja 2,68 miljonit Relenza doosi, lisaks ostetakse veel Tamflud 8,3 miljonile inimesele.

Võitjate hulka võib arvata ka turvatööstuse ning meedia. Iga epideemia ja sõda tõstab inimeste huvi uudiste vastu, samuti peab keegi vajalikku turvatehnikat tootma, hooldama ja kasutama. Ennustatakse ka ventilatsiooniseadmete populaarsuse tõusu.