„Kuna uus leiukoht on varasemast leiukohast 220 km kaugusel, siis on põhjust arvata, et viirus on jõudnud Ida-Virumaale inimtegevuse tagajärjel,“ ütles veterinaar- ja toiduameti peadirektor Ago Pärtel.

„Tuletan jahimeestele meelde, et kõikidest piirangutsoonidest kütitud metssigadest tuleb veterinaar- ja toiduametile teada anda ja neid tuleb uurida sigade aafrika katku suhtes“, lisas ta.

Kõik taudikahtlusega seotud analüüsid on jahimeestele ja loomapidajatele kehtestatud tsoonides tasuta. Loomataudi jõudmisel kodusigadeni tõrjemeetmetega (sh loomade hukkamise ja desinfitseerimise) seotud otsesed kulud loomapidajatele kompenseeritakse. Lisaks kavandatakse kompensatsioonimeedet uude maaelu arengukavasse.

Arvestades viiruse levikut metssigade populatsioonis ja suurt ohtu kodusigadele, on nad otsustanud töötada välja uue maaelu arengukava 2014-2020 investeeringumeetme seakasvatusettevõtete karjade taastamiseks võimaliku taudipuhangu likvideerimise järel, rääkis põllumajandusministeeriumi põllumajandus- ja maaelupoliitika asekantsler Illar Lemetti.

Samuti on liikmesriikidel võimalik taotleda Euroopa Komisjonilt erakorralist toetust seoses kaubanduse piirangutega, mis tulenevad loomahaiguste leviku tõkestamise meetmete kohaldamisest või seoses turuhäiretega, mis on tingitud tarbijausalduse kaotusest.

Eestis on diagnoositud sigade aafrika katk kokku 8 metsseal Viljandi-, Valga- ja Ida-Virumaal, kus 8 km raadiuses leiukohtadest on määratletud taudistunud ala, kus asuvad seafarmid on intensiivse veterinaarjärelevalve all. Eesti lõunapiiril on kehtestatud puhvertsoon. Uued piirangutega tsoonid määratletakse järgmisel nädalal.

Inimestele sigade katk ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju seakasvatussektorile. Iga loomapidaja peab järgima ettenähtud bioohutusmeetmeid, et oma loomi taudi eest kaitsta.