Kombinaati külastanud Keskkonnainvesteeringute Keskuse juhatuse liige ja riigikogulane Urmas Laht rääkis Sakalale, et teda hämmastas ringkäigul matmispaigas nähtu. “See oli tõeliselt võigas pilt. Ma pole midagi sellist juba ammu näinud,” kirjeldas Laht oma tundeid.

Lahe sõnade kohaselt oli kombinaadi vahetusse lähedusse kaevatud augus üksteise otsas lebanud ligikaudu paarkümmend lõpnud looma. “Võib-olla oli neid seal ka rohkem, sest osa korjuseid võis olla auku poolenisti täitnud vee all.”

Ekseko juhatuse esimees Teet Soorm tunnistas tõeks, et matmispaik ei vasta nõuetele, kuid lisas, et kombinaadil ei ole võimalik korjuseid ka kuhugi mujale viia. “Eelmisel aastal lõpetasime sinna matmise ja viisime surnud sead Hummuli jäätmetsehhi, kus loomsest valgust sööta valmistati,” rääkis Soorm. “Nüüd, kui Urmas Lahe sugused on vastu võtnud uue seaduse, me seda enam teha ei tohi. Aasta alguses olimegi sunnitud vana matmiskoha taas avama.”

Urmas Lahe väitel olevat eeskirju rikutud eeskätt sellega, et tõstukiga auku veetud sigadele ei olnud mulda peale aetud. Ta tegi kombinaadi juhtidele ka sellekohase märkuse.

Soorm Lahe räägituga ei nõustunud. Eile pärastlõunaks oli ekskavaator korjused mullaga katnud, küll aga oli matmispaiga värav valla, mistõttu oleksid piirkonda võinud pääseda liha himustavad metsloomad või ümbruskonna koerad. Matmiskoha valik on vale ka seetõttu, et selle vahetus läheduses voolab oja.

Soorm rääkis, et muld aetakse loomadele peale kohe pärast nende kohalevedamist. “Päeval surnud loomad kogume külmkambrisse kokku ja matame korraga maha.”

Ta selgitas, et üle 60.000 seaga kombinaadis tuleb ikka ette, et osa loomi enne ettenähtud aega elu jätavad. “Surevad haigustesse, nagu ka inimesed.”

Kombinaadi juhatuse esimees selgitas, et tegemist on niinimetatud üleminekuajaga. “Eestis ei ole praegu ühtegi matmiskohta, mis eeskirjadele vastaks. Mitte keegi ei hakka nende ajakohastamisse investeerima, kui juba järgmisel aastal tuleb korjuseid taas tehasesse vedama hakata,” lausus ta.

Loomakasvatajatele on lubatud, et juba selle aasta lõpul valmib Väike-Maarjas kogu Eestit teenindama hakkav jäätmetöötlemise tehas.

Veterinaarkeskuse juhataja Ardo Pakkonen kinnitas, et sellised matmistingimused on Ekseko murekoht, ja lisas, et veterinaarkeskus seda kasutamiskõlbulikuna tunnustada ei saa. Ka Pakkonen arvas, et järgmise aastani tuleb leppida ajutiste lahendustega.