Eesti Konjunktuuriinstituudi (EKI) andmetel olid sealiha kokkuostuhinnad juunis võrreldes eelmise aasta sama ajaga 22,7 protsenti madalamad, veiseliha kokkuostuhinnad on aga kasvanud 7,8 protsenti.

Piima kokkuostuhind on võrreldes maiga langenud 3,6 protsenti, eelmise aasta juunis osteti piima kokku 8,5 protsendi võrra kõrgema summa eest.

Rakvere Lihakombinaadi trading-direktor Indrek Lekko ütles Virumaa Teatajale, et sealiha kokkuostuhind on langenud niivõrd palju seetõttu, et eelmisel aastal oli hind lihtsalt ebaloomulikult kõrgel. “Sealiha hinna ajasid eelmisel aastal kõrgeks üldine olukord Euroopas, hullulehmatõbi ning sigade suu- ja sõrataud,” selgitas Lekko.

Lekko lisas, et ühe aastaga on Eestis sigade arvukus tõusnud umbes 25 protsenti. “Pakkumine suurenes ning pakkumise ja nõudluse vahekord tõmbas hinna alla,” möönis Lekko.

Veiseliha kokkuostuhind püsib esialgu kõrgel selle tõttu, et see tõusis väga palju eelmise aasta juulis. Alates sellest aastast on veiseliha hind tasapisi langenud.

“Veiseliha kokkuostuhind püsib kõrgel ka seetõttu, et sellel aastal maksis riik lehma-toetust alles mai keskel, sundides loomakasvatajaid loomadest kolm kuud kinni hoidma. Sellepärast oli ka kokkuostuhulk väga väike,” rääkis Lekko.

Rakvere Piima andmeil on piimahinna 8,5protsendilise languse taga suur turuvõitlus. “Piima lihtsalt pakutakse väga palju, võrreldes eelmise aastaga on piima kokkuostuhulk meil märgatavalt suurenenud. Aga täpsete põhjuste kohta meil keegi sellist analüüsi ei tee,” ütles Rakvere Piima kassapidaja-raamatupidaja Tiina Kajar.

Piimakarja kasvatamisega tegeleva OÜ Rakvere Põllumajandustehnika juhatuse esimehe Toom Kuusmiku sõnul annab piima kokkuostuhinna langus neile väga tõsiselt tunda. “Investeerida ei saa enam midagi. Koostasime just avaldust SAPARDi toetuse saamiseks, et osta uued lüpsiseadmed ja remontida laut, aga meil on väga suuri raskusi juba esimese 20-protsendilise sissemakse tegemiseks,” nentis Kuusmik Virumaa Teatajale.

Toom Kuusmik lisas, et kui hinnad peaksid veel langema, siis on täielik katastroof.