Kohus nimetas Seaside Residence Baku pankrotihalduriks Toomas Saarma, kirjutab BNS.

Seaside Residence Baku võlausaldajate esimene üldkoosolek toimub 4. oktoobril.

Seaside Residence Baku juhatuse liige Aivo Kuldmäe ja endine juhatuse liige Erki Piirsalu on kohustatud kohtus vandega kinnitama vara ja võlgade nimekirja õigsust enne esimest võlausaldajate üldkoosolekut 4. oktoobril.

Samuti on kohtu määruse järgi Kuldmäe ja Piirsalu kohustatud andma hiljemalt 15. septembriks pankrotihaldur Saarmale üle kogu Seaside Residence Baku tegevust puudutava teave ning dokumendid.

Kui Kuldmäe ja Piirsalu ei ilmu vannet andma või ei täida teabe andmise kohustust, on kohtul õigus trahvida, kohaldada sundtoomist või määrata arest kuni kolm kuud.

Võlausaldajad on kohustatud hiljemalt alates teisipäevast kahe kuu jooksul teatama haldurile kõigist oma enne pankroti väljakuulutamist tekkinud nõuetest võlgniku vastu, sõltumata nende tekkimise alusest ja nõude tähtajast. Sama tähtaja jooksul on kohustatud kõik isikud, kelle valduses on ükskõik mis alusel võlgniku vara, teatama sellest haldurile.

Teisipäevase kohtumääruse peale võib esitada määruskaebuse 15 päeva jooksul.

Kohus tegi 2. septembril pankrotihaldur Saarma seisukoha põhjal määruse, mille järgi tuli Seaside Residence Baku pankrotimenetluse raugemise vältimiseks ning pankrotimenetluse jätkamiseks asjast huvitatud isikutel kanda pankrotimenetluse kulude katteks kohtu deposiiti 80.000 krooni.

Seaside Residence Baku taotles ise oma pankrotti.

"Pankrotiavalduse esitamine oli ainus väljapääs," on varem öelnud Henn Ruubel, kes on Seaside Residence Baku omaniku Võlakirjainvestorite OÜ juhatuse liige.

Väärtpaberi kesregistrist nähtub, et Seaside Residence Baku võlakirjaemissiooni mahus 16,5 miljonit eurot korraldas AS Gild Financial Services. Emissioon on registreeritud registris 2007. aasta augustis lunastustähtajaga 2011. aasta juuli lõpus.

Juriidiliste investorid moodustavad emissioonist 98,55 protsenti ja neid on kokku 29. Juriidilistest investoritest 24 pärineb Eestist ja viis välismaalt. Erainvestoreid on kokku viis, kolm Eestist ja kaks välismaalt. Üle miljoni euro on emissiooni panustanud viis investorit kogusummas ligi 11 miljonit eurot, mis moodustab kogu emissiooni mahust ligi 67 protsenti.

Krediidiinfo järgi oli Seaside Residence Baku käive 2008. aastal 95,5 miljonit krooni, kasumiks oli null krooni. Aasta varem oli ettevõtte käive null ja kahjum 70 krooni.

2007. aastal oli ettevõtte bilansimaht 270,8 miljonit krooni, 2008. aastal oli see 366,3 miljonit.

Seaside Residence Baku viimase olemasoleva, 2008. aasta majandusaasta aruandes seisab, et ettevõttel on Aserbaidžaanis tütarettevõte Delta Investment Group LLC, mis tegeleb kinnisvara investeeringute juhtimisega.

Aruanne märgib ära 2007. aastal koostöös Gild Bankersiga toimunud 16,5 miljoni eurose emissiooni, mis oli mõeldud kinnisvaraarendusprojekti finantseerimiseks Aserbaidžaanis.

Aruande järgi ei olnud Seaside Residence Baku grupi ettevõtted 2007. aasta lõpu seisuga omandanud projekti raames ühtegi maatükki Aserbaidžaanis. 2008. aasta veebruaris otsustas Aserbaidžaani kaitseministeerium jätta maatüki, mida emissioonitingimuste kohaselt planeeriti osta, reservmaana riigi omandisse. Kõnealuse maatüki asemele pakuti grupi ettevõttele asendusmaad Bakuu piirkonnas, Pirshagi külas.

64-hektariline asendusmaa oli oluliselt väiksem võrreldes algselt planeeritud maatükiga, mille suurus oli 147 hektarit. Samas hindab Seaside Residence Baku asendusmaad perspektiivikaks, kuna on Bakuu kesklinnale oluliselt lähemal, sinna saab ehitada kuni kaheksakorruselisi korterelamuid ning maatükk asub linna ja piirkondlike ühendusteede vahetus läheduses.

2008. aasta esimesel poolel ostis grupi ettevõte 52 hektarit maad Pirshagi külas.

Aruandes seisab, et vastavalt võlakirja emissioonitingimustele finantseerib Seaside Residence Baku Aserbaidžaani kinnisvaraprojekti läbi laenulepingu. 2008. aasta lõpu seisuga oli Seaside Residence Baku andnud grupi ettevõtetele Aserbaidžaanis laenu 237,5 miljoni krooni ulatuses.

Seaside Residence Baku pikaajaliste finantsinvesteeringute maht oli 2008. aasta 31. detsembri seisuga 366,3 miljonit krooni.

Mullu detsembris alustas riigiprokuratuur menetlust seoses Gild Financial Advisory Servicese võimaliku investeerimiskelmusega.

Gild Bankers teatas toona BNS-ile, et ettevõttele teadaolevalt on prokuratuur alustanud menetlust Gild Financial Advisory Services suhtes seoses Seaside Residence Baku võlakirjaemissiooni läbiviimise nõustamisega.

Menetluse algatamise aluseks on karistusseadustiku paragrahv 211. Selles seisab, et investeeringu saamise eest majandustegevuses osaleva isiku poolt emissiooniprospektis või muul viisil üldsusele suunatud teabes valeandmete esitamise teel karistatakse rahalise karistuse või kuni viieaastase vangistusega.

Kui sama teo on toime pannud juriidiline isik on tegemist rahalise karistusega.

Juunist pärineva info järgi on Aserbaidžaani võlakirjaemissioonist tulenevas võimaliku investeerimiskelmuse menetluses kuus kahtlustust.

Riigiprokurör Triin Bergmann on öelnud, et kahtlustuse investeerimiskelmusele kaasaaitamises on saanud AS Gild Partnersi üks asutajatest Tõnis Haavel. Investeerimiskelmusele kaasaaitamises on kahtlustuse saanud ka Harles Liiv.

Mullu detsembris sai kahtlustuse endine autosportlane Erki Piirsalu, kes oli Seaside Residence Baku juhatuse liige. Piirsalu sai kahtlustuse investeerimiskelmuse läbiviimises. Bergmann on öelnud, et Seaside Residence Baku pole kahtlustust saanud.

Kelmusele kaasaaitamises on kahtlustuse saanud Gild Financial Advisory Services. Teine juriidiline isik on saanud kahtlustuse rahapesus.

Meedias varem ilmunud info põhjal on Aserbaidžaani võlakirjaemissiooni investoritel kaduma läinud kokku 260 miljonit krooni, mis teeb ligi 16,5 miljonit eurot. Võlakirjaemissiooni investeerisid teiste hulgas Hans H. Luik, Marcel Vichmann ja Olari Taal. Investoreid pärines Eesti kõrval veel Leedust, Kanadast ja Norrast.

Investeeringute eest pidi rajatama luksuslik elamurajoon.