Balti riikidest kõrgeim eralaenude suhe SKT-sse – 44 protsenti - on Eestis, teatas SEB pressikonverentsil.

Lätis on see näitaja 37 ja Leedus 25 protsenti. Baltimaade eralaenude suhe SKT-sse on võrreldav Euroopa Liidu uute liikmesriikide tasemega (näiteks Poolas on vastav näitaja 35 ja Ungaris 30 protsenti), kuid madalam kui põhjapoolsetes Euroopa Liidu riikides - Rootsis on laenude tase 76, Saksamaal 76 ja Ühendkuningriigis isegi 99 protsenti SKT-st.

“Madal intressimäär soodustab kindlasti eluasemelaenuturu elavnemist, kuigi laenunõudlus jääb madalamaks kui kiire majanduskasvu aastatel. Pered on mures oma finantskohustustega toimetuleku pärast tulevikus, sest kardetakse nii sissetuleku vähenemist kui ka igapäevakulude, eriti kommunaalkulude kasvu, " märkis SEB eraisikute suuna arendusjuht Triin Messimas.

Kuni 2007. aastani oli Eesti ja Läti laenukasv Euroopa üks kõrgemaid, kuid majanduslanguse ajal on laenuportfell järjest vähenenud. Teise kvartali lõpus oli Eesti ja Leedu eluasemelaenude maht aasta baasil vähenenud vastavalt 1,5 ja 1,6 protsenti, Lätis isegi 11,2 protsenti.

Tarbimislaenude portfelli vähenemistempo Eestis ja Leedus on alates 2012. aasta algusest aeglustunud. Hetkel on Eesti perede laenukoormus samal tasemel detsembriga 2007, Lätis võrdne märtsiga 2007 ning Leedus veebruariga 2009.