Teises kvartalis kasvas keskmine netopalk võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 7,5 protsenti, jõudes esimest korda 600 euro tasemeni, selgub SEB panga analüüsist.

Keskmine netopalk kasvas Eestis 7,3 protsendi võrra ehk 871 euroni ja Leedus 4,4 protsendi võrra ehk 554 euroni.

Samal ajal kasvas keskmine brutopalk Lätis aastases võrdluses 6,6 protsenti, saavutades ühtlasi kiireima kasvutempo Balti riikide seas.

Teises kvartalis kasvas keskmine brutopalk 2014. aasta teise kvartaliga võrrelduna lausa 6,9 protsenti. Eestis oli teise kvartali palgakasv 5,8 protsenti. Leedus kasvasid palgad teiste Balti riikidega võrreldes aeglasemalt.

2015. aasta teises kvartalis sai Leedu statistikasse kirja 4,6-protsendilise kasvu keskmises brutopalgas.

Rekordiliselt madala inflatsioonimäära tõttu oli hinnamuutusi arvesse võttev keskmise netopalga reaalkasv Eestis teises kvartalis samuti 7,3 protsenti. Lätis ja Leedus kasvas töötavate isikute reaalsissetulek vastavalt 6,6 protsendi ja 5,1 protsendi võrra.

Eestis ja Lätis ületab keskmine reaalsissetulek kriisieelset taset, ent Leedu jääb kriisieelsele tasemele endiselt alla.
SEB Läti sotsiaalmajanduse ekspert Edmunds Rudzītis: „Alanevate energia- ja toiduhindade tõttu oli keskmine inflatsioon nullilähedane. Seega on töötavate inimeste reaalpalk ja ostujõud kasvanud.

See suurendas vastavalt tarbimist, mis on Baltimaades peamine majanduskasvu ergutaja. Eelmise aastaga võrreldes on transpordi-, toidu- ja eluasemekulud väiksemad. Kütusehindade langus on aidanud vähendada kulutusi transpordile 5–7 protsendi võrra.

Samuti on eelmise küttehooajaga võrreldes alanenud küttehinnad, nii et kütmiskulud ei tohiks samuti olla suuremad kui eelmisel küttehooajal.“