Siiski peavad ettevõtted oluliseks innovatsiooni kui ühte võimalust efektiivsuse ja konkurentsivõime tõstmiseks.

Enam kui 6100 Eesti, Läti ja Leedu ettevõtte seas läbiviidud uuringu kohaselt on optimistide ehk tänavu üle 15-protsendilist käivet ootavate ettevõtete osakaal langemas. Siiski näeb VKE-dest Eestis 20, Leedus 16 ja Lätis 10 protsenti tänavu üle 15-protsendilist käibekasvu.

”VKE-d ei eelda ilmselt, et 2015. aasta vähendab ebakindlust, kuna geopoliitilised pinged ja majanduslikud väljakutsed ei ole kadunud. Eelkõige kärbib ootusi eksporditurgudel valitsev olukord, mis tuleneb Venemaa ja Soome turgudest. Praegusel ajal peab SEB väga oluliseks dialoogi ja pidevat suhtlust ettevõtetega, et toetada neid oma kogemuse ja oskusteabega,” ütles SEB Panga juhatuse liige, jaepanganduse ja tehnoloogia valdkonna juht Eerika Vaikmäe-Koit.

Balti VKE-de tähelepanu on endiselt koduturul; uutele või olemasolevatele välisturgudele keskenduvate ettevõtete osakaal on uuringu kohaselt suurim Leedus – 33 protsenti; järgnevad Eesti (28) ja Läti (18).

Eriti Eestis ja Leedus kavatsevad VKE-d suurendada efektiivsust innovatsiooni abil: 73 protsenti Eesti, 69 protsenti Leedu ja 39 protsenti Läti küsitletud ettevõtetest plaanib 2015. aastal innovatsiooni või töötajate koolitusi.

Enamus vastanutest ei näe tänavu olulist muutust töötajaskonna koosseisus. Kõige aktiivsemalt tahavad värvata Leedu VKE-d, kellest 29 protsenti arvestab töötajaskonna kasvuga.

Ekspordituru ebakindluse tõttu on ettevõtted uute investeeringute kavandamisel ettevaatlikumad. Kõige aktiivsemad on Eesti firmad, millest 41 protsenti kavandab 2015. aastal uusi investeeringuid, kuid üle 30 000-euroseid kapitalimahutusi planeerivate ettevõtete osakaal on kõigis kolmes riigis langenud, ligikaudu 16-18 protsendini koguvalimist.