„Saame rääkida languse lõppemisest, kuid samas ei saa me rääkida ka veel tõusust. Järgmiseks aastaks näeme pigem paigalseisu. SKP prognoos 2009. aastaks on -13,6 protsenti ning 2010. aastaks -0,3 protsenti,“ märkis Arumäe SEB pressiesindaja teatel.

Arumäe sõnul veab majandust miinuse poole jätkuvalt nõrk sisenõudlus, mille tasakaalustamise lootus on ekspordil, sest maailmamajanduse väljavaated on paranenud. „Nõrkus sisenõudluses on põhjustatud jätkuvatest kulukärbetest, palkade ja töökohtade vähendamisest ning töötute abirahade maksmise perioodi lõppemisest. Maailmamajanduse taastumisel on samuti märgatavad riskid ning see on veel üsna ebakindlatel alustel. Eesti kaks olulist eksporditurgu — Läti ja Leedu — on järgmisel aastal veel 3-4-protsendilises majanduslanguses.“

„Deflatsioon pidurdub käesoleva aasta lõpus ning kasvavad energiahinnad hakkavad vaikselt hindu kergitama, inflatsioon on 2010. aastal keskmiselt üks protsent. Jooksevkonto ülejääk suureneb veelgi, kuna ekspordil on paremad väljavaated kui impordil,“ sõnas Arumäe.

Arumäe arvates on euro tulek 2011. aastal võimalik, kuid olukord on piiripealne ning praeguse seisuga pole võimalik kindlalt öelda, kas eelarvedefitsiidi kriteerium tänavu täidetakse. Euro tulek 2011. aastal vähendaks riske, mis majanduses on endiselt üleval, langetaks laenuintressimäärasid ja tooks juurde välisinvesteeringuid.

Allan Parik: ettevõtted on suutnud suhteliselt hästi kohaneda

SEB juhatuse liige ja ettevõtete panganduse valdkonna juht Allan Parik kommenteeris, et ettevõtted on suhteliselt hästi suutnud kohaneda uute oludega. Tulemuslik on olnud töö üleliigsest laovarudest lahti saamisega. Oluline on see, et ettevõtted on muutunud avatumaks ja suutnud efektiivsust parandada. Töö kulude vähendamisega tõenäoliselt jätkub ka järgmisel aastal, kuigi võimalused on juba piiratumad.

„Majandus on kukkunud 2005. aasta tasemele ning näiteks sisenõudluse taastumine võib võtta 3-5 aastat. Kergem on ekspordisektoris, kuna seal võib kasvulootust olla juba 2010. aastal. Tõenäoliselt näeme 2010. aastal turu konsolideerumist — rohkem on ettevõtete ühinemisi ja ülevõtmisi. Turule jäävad alles parimad,“ märkis Allan Parik.

Parik pidas äärmiselt oluliseks euro kasutuselevõttu,  mis teeks ettevõtjate olukorra oluliselt lihtsamaks: väheneks intressikulu ning suureneks välisinvesteeringute võimalused.