„Euroopa Parlamendi eilne otsus tähendab seda, et umbes aasta pärast hakkab Euroopa Keskpank vastutama pangandusjärelevalve eest euroala riikides ja nendes Euroopa Liidu riikides, kes soovivad selle süsteemiga ühineda," selgitas Eesti Panga finantsstabiilsuse osakonna juhataja Jaak Tõrs.

Tema sõnul muutub edaspidi pangandusjärelevalve kahetasemeliseks: umbes 140 panka läheks Euroopa Keskpanga otsese järelevalve alla ja ülejäänud pangad jääksid endiselt riikide pangajärelvalve asutuste alla. „Eestis tegeleb pangandusjärelevalvega Finantsinspektsioon. Kõige olulisem muutus on see, et selle süsteemiga ühinevates riikides hakkab pangandusjärelevalve toimima ühtsete põhimõtete järgi, mis suurendab usaldust ja kindlustunnet," lisas Tõrs.

 Kehtima hakkava määruse järgi peab igast riigist ühtse järelevalve alla minema kolm panka, kui ei otsustata teisiti. „Hetkeseisuga oleksid Eestist need pangad Swedbank, SEB pank ja DnB Nord pank. Täpne pankade nimekiri koostatakse eeloleva aasta jooksul," märkis Eesti Panga finantsstabiilsuse osakonna juhataja Jaak Tõrs.