Kümne aastaseks saanud kogumispensioni süsteemi võib tinglikult jagada kaheks. Kogumispensioni esimest viit aastat iseloomustas turgude kiire kasv, ehk II samba kliendid võisid näha pensionivara pidevat tõusu, teatas SEB.

Kasvu aastad said läbi 2008. aastal alanud finantskriisiga ja järgmist viite aastat kogumispensioni turul on iseloomustanud suured kõikumised üles ja alla.

„2008. aasta oli väga valus õppetund kõikidele turuosalistele, sest pensionivara hulk fondides kahanes 200 miljoni euro võrra. Tänaseks on see raha tagasi teenitud, kuid 2008. aasta kogemus pani peeglisse vaatama ja hindama, kas tootluse tagaajamine on õige strateegia või on pensionifondide eesmärk midagi muud. Hoolimata sellest, et inimese pensionile jäämise aeg võib olla veel kaugel, ei soovi valdav enamus klientidest näha oma pensionivara suurt kahanemist turgude kukkumise ajal. SEB uus pensionivarade investeerimisstrateegia panustabki sellele, et pakkuda klientidele stabiilset kasvu. Mitte võtta tootluste tippe ja nendele paratamatult järgnevaid suuri kukkumisi, vaid teha kompromisse suurte tõusude ajal, et saada nendest otsustest kasu languste korral,“ võttis tänasel pensioni pressiüritusel räägitu kokku SEB Varahalduse juhatuse liige Sven Kunsing.

SEB hinnangul jätkuvad viimased viis aastat kestnud suured kõikumised turgudel veel viis kuni seitse aastat. SEB pensionifondide 2009. aastal kasutusele võetud uus strateegia, milles pensionivara on kaitstud suurte kukkumiste vastu õigustas ennast 2011. aasta turgude kukkumise juures.

„Usume, et kogumispensionite süsteemi teise kümnendi parima tootluse toob mitte see pensionifond kes on olnud liider erinevate aastate lõikes, vaid see kes on suutnud olla tugev tegija kõikidel aastatel – ja seda soovivad SEB pensionifondid selle kümnendil saavutadagi,“ lisas Kunsing.

„Tootlusele keskenduvad fondid liiguvad koos turuga üles ja alla, ega tooda meie hinnangul klientidele päeva lõpuks sellist kasu nagu hoolikat riskijuhtimist kasutavad fondid. Pensionivara kogujatel koguneb teise sambasse üha suurem summa raha ja koos sellega väheneb klientide soov selle reaalse rahaga riskida. Meie eesmärgiks on oma klientidele pakkuda tänases finantsturgude keskkonnas mõnevõrra rahulikumat sõitu, kuid samas on meie eesmärgiks jõuda pikaajalises horisondis parima tootluseni,“ ütles SEB pensionifondide strateegia kohta Kunsing.

Järgmise kümne aastaga suurenevad eestimaalaste pensionivarad teises pensionisambas enam kui 3,5 miljardi euroni.

Kogumispensioni loomisest saati pensioniks säästnutel on hetkel teise sambasse kogunenud ligi kuue brutopalga suurune summa. Kümne aasta pärast peaks see summa olema juba 15 -17 kuupalga suurune.