Ühe reklaamifirma veebilehel kliendiarvamuste rubriigis on SEB juhi Riho Undi kiidusõnad: “Sobival hetkel saime kaasata kampaaniasse vajaliku koguse kvaliteetset inimressurssi ilma, et oleksime muul ajal pidanud tegelema nende motiveerimise ja arendamisega. SalesForce inimesed õigustasid ennast.”

Unt teab, millest räägib, sest ühelgi teisel OÜ SalesForce kliendil pole ettevõtte tegevusest paremat ülevaadet. Unt on selle firma üks asutajatest ja hiljem varjatud omanikest. Ettevõte on olnud SEB partneriks mitmes kampaanias. Unt lahkus küll äriregistri järgi omanikeringist 2004. aastal, ent peitis oma osaluse sõbra nime taha. Sellise avastuseni jõudsime, kui asusime uurima vihjet, mis puudutast Ehitusüksuse-nimelist osaühingut, vahendab aripaev.ee.

Tegemist on ehitusfirmaga, mille tegevus pole kunagi hiigelkasumeid toonud. Tõsi, viimased aastad on ettevõte jätnud aruanded esitamata, ent tegev on ta endiselt. Ehitusüksus on sõlminud üürilepingud neljale pooleliolevale eramule Jõelähtme vallas Lool. Need kehtivad aastani 2028 ja tekitavad hulga küsimusi.

Firma, millele majad kuuluvad – OÜ Swedinvest – on pankrotis. Põhiliseks võlausaldajaks on SEB pank. Pankrotihaldur Martin Krupp on maju korduvalt müüa proovinud, ent ebaõnnestunult. Majade seisukorda arvestades oleks neile ostja leidmine tõeline ime. Kuid ostjaid võivad ka peletada pikaajalised üürilepingud, mille sõlmimise ainis eesmärk võibki olla soov takistada pangal oma raha kättesaamist.

Pankrotihaldur Krupilt kommentaari saada ei õnnestu. Teema näib ebamugav ka Undile. Mobiiltelefonile ta ei vasta. Temale saadetud kirjale reageerib panga pressitöötaja, kes kinnitab, et küsimus Undi seotusest tuli pangajuhile üllatusena. “Olin 9 aasta eest OÜ SalesForce üks asutajatest, ent loobusin osalusest juba 7 aasta eest, ajal, kui töötasin veel Ühispanga arendusosakonnas. SalesForce’i seosed SUM Trusti ja Ehitusüksusega pärinevad hilisemast ajast,” selgitab Unt alguses.