"Natuke üllatav oli, et põhimõtteliselt 70 protsenti laenusaajatest väitsid, et nende majanduslik olukord ei ole muutunud, pigem on läinud paremaks ning 12 protsenti arvas, et on läinud oluliselt paremaks," ütles SEB eraisikute suuna arendusjuht Triin Messimas tänasel uuringut tutvustanud pressikonverentsil.

Küsitlus näitas, et mida parem haridus, seda kergem on majanduslanguse ajal hakkama saada.

Kannatajaks pooleks olid põhiharidusega kliendid, kellest tervelt 38 protsenti väitis, et nende olukord on viimase viie aasta jooksul halvenenud või halvenenud oluliselt.

Naiste ja meeste võrdlus näitas, et kriis mõjutas rohkem naisi kui mehi - 32 protsenti naistest tunnistas raskusi, meestest 26 protsenti.

Valdava enamiku klientide laenumakse jääb tänaseks 30 protsendi sissetulekute piiresse, mida peetakse klientide poolt ka mõistlikuks. Keskmine laenujääk on ligi 32 000 eurot ehk 500 000 krooni.

Makseraskustes sipleb alla paari protsendi klientidest, kellest enamik on kriisi ohvrid. "Meie võlglaste portfell on tänaseks vana, sest seal on enamasti kliendid, kes jäid raskustesse kaks-kolm aastat tagasi. Uusi võlglasi tuleb juurde vähe," ütles Messimas.

"Samas on probleem nendega, kes makseraskustes on, sellepärast et neil ei ole enam väga häid lahendusi välja pakkuda. Nad on sageli oluliselt üle laenanud kliendid, kelle sissetulek enam ei taastu."

Messimase sõnul pidasid laenukliendid laias laastus buumile järgnenud kriisile vastu.

Uuring viidi läbi 26. aprillist kuni 20. maini SEB kodulaenu klientide seas. Küsitlusele vastas 2118 klienti, mis moodustab küsitluseks valitud klientidest 42 protsenti.