Uusi kodulaene väljastati Eestis aasta alguses samas suurusjärgus kui 2003. aastal, st kuine maht ulatus vaevalt 30 miljoni euroni, teatas SEB.

“Pankade valmisolek kodulaene väljastada on järjest enam nähtav, samuti on ilmne vajadus eluasemete uuendamise järele. Seega on vajadus eluasemelaenude järele ja võimalus neid saada turul olemas, aga puudu jääb inimeste valmidusest nii kaalukaid otsuseid langetada. Ühelt poolt pidurdab valmidust veel madal kindlustunne, kuid üha enam muutub probleemiks see, et potentsiaalne koduotsija ei leia turult talle sobivat pakkumist. Buumiaegse kvaliteediga kinnisvara ei soovita osta ning uue kvaliteediga korterid ja majad ei ole veel valmis,” märkis SEB juhatuse liige ja jaepanga juht Eerika Vaikmäe-Koit kinnisvaramaakleritele korraldatud infopäeval.

Huvi uusarenduste vastu on kasvanud ja tunnustatud ehitaja mõistliku planeeringuga eluasemete osas lüüakse taas käed juba enne ehituse algust. “Sarnasus kinnisvaraturu kõrgajaga on aga vaid näiline: ostjad on väga kriitilised uusarenduste hinnataseme osas ning pigem loobutakse ostust, kui tehakse kompromisse hinnas.

Turule on lisandumas uusi arendusi, mis suurendab valikut ja konkurentsi ning seeläbi on oodata ka hindade jõudmist punkti, kus ostjate valmidus tehinguid teha kasvab. Õige otsuse langetamise juures on ülioluline informeeritus – SEB on kodulaenu turu taastumiseks valmis ja me hoolitseme selle eest, et meie klientidel oleks võimalikult hea positsioon ostuotsuste tegemiseks,” lisas Eerika Vaikmäe-Koit.