“Tänased riiklikud kaitsed jäävad nõrgaks,” nentis SEB Eesti Ühispanga juhatuse liige Riho Unt pressikonverentsil.

Laenumaksete kindlustuse võib võtta nii kodulaenule kui ka väikelaenule. Kindlustusmakse arvutatakse protsendina kindlustatava laenu summast. Kindlustusprotsent algab 1,4-st. Uut kindlustuskaitset ei saa sõlmida need, kes on pangast juba laenu võtnud. Küll aga saavad nad kindlustuse sõlmida siis, kui võtavad laenu juurde alates 25% senisest laenusummast või refinantseerivad uue lepinguga oma laenu.

Lepingut saab sõlmida viieks aastaks ning kindlustusandja hüvitab töökaotanule kuni 24 kuu laenumaksed, seda juhul, kui inimene kaotab töö mitmel korral. Pärast töökaotust maksab selts laenumakseid järjepanu ühe aasta jooksul.

Kodulaenu sõlminute lepingutasu alaneb laenumaksete kindlustuse sõlmimisel pea kolmandiku.

Unti sõnul loodab pank, et uus kindlustustoode jõuab Soome näitajate tasemele, kus laenumakse kindlustuse lepingu sõlmis eelmisel aastal 38% kõigist hüpoteeklaenuvõtjatest. Noorte (15-28aastased) seas võtsid laenumaksete kindlustuskaitse aga pooled.

Eestis on eluasemelaenu võtnud 130 000 peret.

SEB Eesti Ühispangaga teeb koostööd rahvusvaheline kindlustusselts Genworth Financial, kes kuulub maailma suurimaid ettevõtteid reastava ajakirja Fortune`i 500 seas 227. kohale. 15 miljonit klienti 25 riigis teenindav selts teeb koostööd erinevate maade pankadega ning ei oma enda müügivõrku.

Näide:

Kodulaen miljon krooni 30 aastaks 5%

Kuumakse laenumaksete kindlustuseta — 5368 krooni

Kuumakse laenumakse kindlustusega — 5457 krooni

Vahe: 89 krooni (1,66%)