Finantsinspektsioon tuvastas, et SEB pank on SEB likviidsusfondi turustamisel korduvalt ja süsteemselt rõhutanud saadavat kasu, ilma seejuures riske välja toomata, teatas finantsinspektsioon Päevaleht Online’ile.

SEB pank esitas klientidele ebatäpset ja mittetäielikku teavet nii investeerimisnõustamise käigus kui ka oma müügi- ja turundusmaterjalides. Fakt, et likviidsusfondi osak kannab investeerimisriski, oli reklaammaterjalides jäetud nimetamata.

Osaku kohta oli mitmetel juhtudel märgitud, et osaku väärtus ei saa väheneda, selle väärtus on alati 100 krooni ning sissemakstud raha säilimine 100%-liselt tagatud. Vastavalt fondi tingimustele ei ole aga SEB Likviidsusfond garanteeritud fond.

Võttes arvesse, et SEB pank ja AS SEB varahaldus aitasid igakülgselt kaasa rikkumise tuvastamisele, nad on oma rikkumisest aru saanud, kahju vabatahtlikult hüvitanud ja investorite ees avalikult vabandanud, otsustas inspektsioon karistada AS-i SEB pank 300 000 krooni suuruse rahatrahviga. Nimetatud väärteo eest on võimalik juriidilist isikut karistada kuni 500 000 krooni suuruse rahatrahviga.

Üks osa finantsinspektsiooni järelevalvemenetlusest puudutab ka klientide võimalikku ebavõrdset kohtlemist info jagamisel enne SEB likviidsusfondi osaku hinda puudutava olulise informatsiooni avalikustamist. Selles osas jätkab inspektsioon SEB panga ja SEB varahalduse tegevuse uurimist.

SEB varahaldus otsustas selle aasta 27. oktoobril ümber hinnata SEB likviidsusfondi investeerimisportfelli, mille tulemusena vähenes fondiosaku puhasväärtus 100-lt kroonilt 86,95 kroonile. Fondiosakute ümberhindamine ei vastanud klientide ootustele, sest SEB likviidsusfondi esitleti klientidele läbi aastate kui täiesti riskivaba rahapaigutusvõimalust ja alternatiivi hoiusele.

„See, et investeerimisega kaasnevad riskid, on tavapärane. Finantstoodete müümisel ei tohi aga juhtuda seda, et neid müüakse eksitavalt. Panga jaoks on seadusest tulenev kohustus saadava võimaliku kasu kõrval anda klientidele ülevaade investeeringuga seotud riskidest,“ ütles Finantsinspektsiooni juhatuse esimees Raul Malmstein.