„Euro käibelevõtt on huvi kaardimaksete vastu hüppeliselt kasvatanud ning seda on märgata ka avaliku diskussiooni hoogustumisest kaardimakse tasude üle. SEB nõustub kaupmeeste liidu seisukohaga, et just väikekaupmeestel on kõige raskem oma klientidele kaardiga maksmise võimalusi pakkuda. Kulukas kaarditerminali tasu on sundinud väikekaupmehi kasutama vaid sularaha, mis on täna samas konkurentsitult kulukaim arveldusviis nii kaupmehele kui ka kokkuvõttes kliendile. Seetõttu vähendab SEB oluliselt makseterminali tasu väikekaupmeestele, et laiendada kaardimakse võimalusi“ märkis SEB jaepanga ja tehnoloogia valdkonna juht Eerika Vaikmäe-Koit.

SEB on alustanud läbirääkimisi turuosalistega, et langetada kaardimaksete vahendustasusid.

„Nii pangad kui ka paljud kaupmehed doteerivad täna sularahatehinguid, samas kui igapäevase arveldamise tulevik on selgelt e-kanalites. SEB leiab, et kaardimakseid soodustades on nii pankadel kui kaupmeestel võimalik kiiremini üle minna efektiivsemale arveldussüsteemile, mis aitaks aastas kokku hoida kümneid miljoneid eurosid – seda nii sularaha käitlemise kui ka sellele kuluva töötajate tööaja ja turvateenuste osas,“ lisas Vaikmäe-Koit.

SEB pakub väikekaupmeestele makseterminale, olenemata terminalitüübist hinnaga 5 eurot kuus.

„Kui seni oli näiteks GSM-terminali kasutamise püsikulu kuus 27 eurot, siis nüüd on see viis eurot. Usun, et selline kaarditerminalide doteerimine panga poolt avab tee kaardimaksete pakkumisele nii taksodes, turgudel kui ka paljudes muudes kohtades, kus tarbijad on sellisest võimalusest puudust tundnud,“ sõnas Vaikmäe-Koit.

Kaardimaksetasude osas on samuti oodata positiivseid arenguid. Viimase nelja aasta jooksul on kaardimaksete mahud kasvanud umbes 20% ja kaardimaksetasud on langenud keskmisena umbes 25%. Mahtude kasvamist ja tasude alanemist on oodata ka lähitulevikus.

„Oleme uurinud kaardimaksetasusid lähiturgudel ning meie hindadest soodsamalt pakuvad kaardimakseid vaid kodukoha riigis kehtivaid pangakaarte väljastavad pangad, kuid nendel kaartidel on tarbijale selged piirangud. Rahvusvaheliste pangakaartide ning eriti rahvusvaheliste krediitkaartide teenustasude osas maksavad Eesti kaupmehed lähiriikide kolleegidega võrreldes sama või isegi väiksemat teenustasu. Kuid Eesti ambitsioon peaks olema jõuda kõige väiksema sularaha käibe ja parima kaardimakse võimalusega riigiks Euroopas,“ lisas Vaikmäe-Koit.