Juba oktoobris alustab bussiettevõte AS Sebe esimesena Eestis Võrumaal poolesajale maakonnaliine teenindavale bussile kaardimakseterminalide paigaldamist. Terminal võimaldab tasuda pileti eest kõikide Eestis tegutsevate pankade pangakaartidega.

Sebe juhatuse esimees Riivo Seppar selgitas, et vajadus  maksta pangakaardiga bussipileti eest on olnud juba ammu. Nad alustavad kaardimakseterminalide paigaldamist, järgmise aasta alguseks peavad need olema kõigil Sebe 170 bussil.

“Maainimestel on probleeme sularaha automaadist kättesaamisel, varastel hommikutundidel pole bussijuhtidel tihti anda raha näiteks 500-kroonisest tagasi ja nii tekivad pinged kliendi ja bussijuhi vahel,” selgitas Seppar.

Seda probleemi, et terminal ei saa pangaga ühendust, mistõttu võib pileteid müüv bussijuht liinile hilineda, Seppari kinnitust mööda ei teki – maksja autoriseerimine toimub hiljem. Bussiettevõttele läheb nii vastav tarkvara kui ka terminalide rent maksma miljon krooni.

AS-i Atko Grupp nõukogu esimees Arvo Sarapuu möönis, et bussidele kaardimakseterminalide paigaldamine on ainuõige lahendus. “Ei ole teist teed, kui tahame, et ühistranspordi piletitulu vedaja kätte jääks,” sõnas ta. Sarapuu ei usu, et bussijuht kogu piletitulu ära annaks, kuna sularaha tekitab ahvatlust. Olukorra lahendusena näebki Sarapuu nii müüdavaid kuukaarte kui ka bussidesse paigaldatavaid kaardimakseterminale.