Eelmisel nädalal teatasid sealihatootjad põllumajandusministeeriumile, et neile on vajalik kiire lahendus, mis võimaldaks juurdepääsu soodsatel tingimustel laenule, sest vajatakse uue saagini lühiajalist soodsat krediiti sööda ostmiseks.

Minister Seeder nentis, et sealihatootjad on keerulises seisus, kuid ajaloos on sektori olukord olnud veelgi sandim.

Riik saab tema sõnul abi anda näiteks Maaelu Edendamise SA kaudu tagatisi luues ja teisalt mingis mahus ka otselaene andes.

„Paari kolme päeva jooksul selguvad need võimalused, et kuidas anda käibekrediiti sealiha tootjatele, mis on nende üks suurimaid probleeme,” rääkis Seeder.

Millisest laenumahust jutt käib, seda minister hetkel öelda ei osanud, kuna teemat tuleb veel sealihatootjate endiga läbi rääkida, kuid umbkaudne suurusjärk, millises mahus laenu tuleb anda, jääb miljonitesse eurodesse.

Seda, et mõni seafarm võib kõrgete teraviljahindade tõttu pankrotti minna, Seeder ei välista, kuid päris massiliseks selline väljasuremine tema hinnangul ei lähe.

„Need tootjad, kes on pikemalt tegutsenud, teavad väga hästi sektori tsüklilisust ja on sellega ka jõudu mööda arvestanud, kogunud varusid ning näinud kriisi tegevusplaani ette,” jätkas ta.

Teistkordne ikaldus muudaks olukorra kriitiliseks

Seeder sõnas, et kuigi tootjad on palunud riigilt abi, siis seakasvatus on üks kõige ettearvatavama tsüklilisusega põllumajandusharu, kus hinnad kõiguvad pikemas perspektiivis kõige vähem.

„Seis pole palju parem ka linnulihatootjatel ja kõigil teistel, kes teravilja söödaks kasutvad,” lisas ta.

Mida tulevik toiduhindade osas tarbija jaoks toob, seda on Seederi hinnangul keeruline prognoosida.

„Kui tänavu tuleb hea saak, siis teravilja hinnad langevad, mis toob omakorda kaasa paljude toiduainete hinna languse. Kui tuleb teine halb aasta järjest, siis hinnad ei lange ning olukord muutub päris kriitiliseks,” lisas ta.

„Ilma ma ennustada ei oska, seega ei julgeks prognoosi teha poole aasta või aasta peale. Siiski lähikuudel järsku hinnalangust ei tule ja kõrged toiduainete hinnad jäävad inimesi veel vaevama,” ütles Seeder.