Praegu kehtib töötajale laenu andmisel intressimäär 2 protsenti, sellest soodsam laen maksustatakse erisoodustusena. Ministeerium tahtis võtta aluseks tarbimislaenude keskmise intressi, mis on pärast eelnõu algatamist detsembris 2009 tõusnud tänaseks 20 protsendini, vahendab aripaev.ee.

Seni on protsent seotud Euroopa Keskpanga poolt kohaldatava intressimääraga, mida on masu ajal korduvalt vähendatud, ja see nõuaks rahandusministri määruse sagedast muutmist.

Maksumaksjate liidu juhatuse liige Lasse Lehis näeb kerkivat mitmeid probleeme. "Ministeerium tahab edaspidi võtta aluseks tarbimislaenude keskmise intressi, mis oli eelnõu koostamisel ajal veel suhteliselt normaalne, aga nüüd on tõusnud üle 20 protsendi," viitas ta kümnekordsele vahele võrreldes kehtiva määraga.

Kui vaadata Eesti Panga statistikat eurodes välja antud tarbimislaenude keskmise intressimäära kohta, siis tänavu on see kõikunud vahemikus 20,4-26,1 protsenti aastas. Ministeerium viitab oma eelnõus samale statistikale eelmise aasta 31. mai seisuga, mil vastav intressimäär oli 6,8 protsenti.