Aasta tagasi sihtasutuselt Vaata Maailma e-kooli projekti ostnud IT Grupp ja BaltCap on suutnud projekti kasutajate arvu kahekordistada. E-kooli süsteemiga on liitunud kaks kolmandikku kõigist üldhariduskoolide õpilastest ehk 120 000 õppurit.

“Oleme igati rahul, kõik on sujunud plaanipäraselt,” ütles e-kooli projekti arendava Koolitööde AS-i nõukogu liige Peeter Saks tulemust kommenteerides. Tegemist on internetipõhise õppeinfosüsteem, mis ühendab nii õpilasi, õpetajaid kui ka lapsevanemaid. Süsteemi pannakse hinded, märkused, puudumised, kodutööd jms.

“Kõik lapse hinded on arvutis olemas, lisaks kodutööd. Mingit kärbeste päheajamist ei saa olla,” märkis Ülle, kelle laps õpib Tallinnas. Ainsad asjad, millega Ülle rahul pole, on aegajalt süsteemi tööd takistavad tõrked, raske ligipääs andmetele ja õpetajate viivitamine andmete sisestamisel.

Tallinna Lilleküla gümnaasiumis kasutatakse e-kooli süsteemi juba neli aastat. Õppealajuhataja Anu Luure hinnangul lihtsustab see õpetaja ja lapsevanema elu. “Õpetaja ei pea päevikusse märkmeid tegema. Kui ma kodus laste töid parandan, saan hinded kohe arvutisse kanda,” ütles Luure.

84 000 päevas

Peeter Saksa sõnul on süsteemi tehnilised probleemid nüüdseks lahendatud. Aktiivsematel aegadel kooliaasta lõpus kasutas süsteemi 84 000 inimest päevas, mõni õppur tegi minuti jooksul 60 päringut.

E-kooli projektijuhi Ene Lindemani sõnul on süsteemiga liitunud ligi 230 kooli, sealhulgas algavast kooliaastast liituvad 50 kooli. Koolid maksavad süsteemi kasutamise eest keskmiselt 650 krooni kuus, väiksemad koolid vähem.  Tallinnas ongi vaid kuus kooli, mis e-kooliga liitunud pole, teiste hulgas Lauri Leesi juhitav prantsuse lütseum.

Leesi ütles, et prantsuse lütseumis tehakse siiski ettevalmistusi e-kooliga liitumiseks.

Järgmised sammud: e-kool mobiiltelefoni

•• Koolitööde AS-i omanikud IT Grupp ja BaltCap kavandavad järgmise suure sammuna e-kooli projekti rakendamist välisturgudel.

•• Sihikule on võetud Läti, Saksa ja Soome turud.

•• “Vahetusõpetajad, kes on Eestis töötanud, näeks süsteemi hea meelega ka Saksamaal. Lisaks olema rääkinud Valkaga, sest kui asi juba Valgas töötab, miks siis mitte ka Valkas. Peale selle oleme süsteemi tutvustanud Riia haridusametnike delegatsioonile,” rääkis e-kooli projektijuht Ene Lindeman.

•• Konkreetsete kokkulepeteni pole välisturgudel siiski veel jõutud.

•• Koolitööde AS-i nõukogu liige Peeter Saks lisas, et sel sügisel on olulisem uudis siiski e-kooli andmete jälgimise võimalus mobiiltelefoni vahendusel. Lisaks saab kasutada veel hulka lisateenuseid, näiteks koduste ülesannete lahendamist e-kooli süsteemis.