Kui aga võtta aluseks elektribörsi NordPoolSpot hinna aritmeetiline keskmine, saame jaanuari elektrihinnaks 41,8 eurot/MWh. Mullu oli tavatarbijale elektrihind reguleeritud 30,7 eurole/MWh.

Seega elektrihinnatõus vabaturul oli esimesel kuul vähemalt 36,2%. Kuna aga kaalutud keskmine hind on veidi kallim kui aritmeetiline keskmine, võib elektrihinnatõus olla kuni 40%. Ka avatud turule üleminekut arvestamata elektrihind tõusis. Eelmisel aastal maksis jaanuaris böriselekter Eestis keskmiselt 39,8 eurot/MWh ehk tänavusega võrreldes ligi 5% vähem.

Tõsi, veelgi enam tõusis elektrihind neil, kes otsustasid valida fikseeritud paketi. Portaal energiaturg.ee võrdles kahte kõige populaarsemat paketti ja arvutas välja, et börsipakett oli jaanuaris üheksa protsenti soodsam, kui fikseeritud hind. Samas vaid 17 protsenti tarbijatest valisid muutuva paketi.

Lohutuseks koosneb elektriarve lihtsustatult kolmest osast. Lisaks elektrile on seal kirjas ka võrgutasud ning maksudest nagu taastuvenergia tasu ja elektriaktsiis. Seetõttu arvel kajastub hinnatõus märksa väiksemas mahus.