“Otsus on meie jaoks raske, kuid tänaseid asjaolusid arvestades paratamatu,“ ütles A-Selver ASi nõukogu esimees Andres Järving pressiesindaja vahendusel. “Selver otsustas Lätti laieneda ajal, mil tänaseks aset leidnud kriisi sügavust ei suutnud keegi ennustada.”

“Arvestasime riskidega, kuid piltlikult väljendades force majeure´i ehk vääramatu jõu vastu ei saa. Kuidas Lätis edasi käitume ja mis täpselt edasi saab, on praegu vara öelda. Selge on, et sulgeme järgneva paari nädala jooksul kõik kuus Läti Selverit ning püüame leida ettevõtte ja aktsionäride jaoks parima lahenduse. Keskendume koduturule, mida hästi tunneme: järgmise aasta kevadel avame Eestis veel ühe Selveri Haapsalus. Selveri areng Eestis jätkub,” jätkas Järving.

“Kontserni seisukohalt on tähtis, et saame keskenduda Eestile, kus majanduskeskkond on stabiilsem ning kus tegutsemiseks on meil pikaajalised kogemused,” märkis Tallinna Kaubamaja ASi juhatuse esimees Raul Puusepp. “Kaubamaja teiste tütarfirmade tegevus Lätis jätkub, kuid tulenevalt majandusoludest oleme ka nende edasisi laienemisplaane võrreldes esialgsetega kriitiliselt üle vaadanud.

“Kaubamaja strateegia on ka edaspidi laieneda, kuid tahame teha seda kasumlikult,” sõnas Puusepp. “Majanduskeskkonna paranedes jätkame kindlasti ettevõtte arendamist ka väljaspool Eestit. Millal see võiks juhtuda, on täna väga raske prognoosida, kuna määramatust on liiga palju.”

“Läti Selverite avamine jäi meie jaoks halba aega,” selgitas A-Selver ASi tegevdirektor Iivi Saar. “Kui oleksime jõudnud kauplused avada aasta-paar varem, oleksime võib-olla jõudnud end turul rohkem tutvustada ja võita lojaalseid kliente, kuid praeguses turusituatsioonis osutus pingutus selle eesmärgini jõudmiseks meile ebamõistlikuks. Läti ärikeskkond on hetkel sedavõrd ebastabiilne ja halb. Tänane otsus ei tähenda veel, et me Läti turult lõplikult lahkume. Selveri jaoks on tähtis, et me saame keskenduda oma koduturule, mis toimib hästi ja on kasumlik.”

“Selveril oli Lätis mitmeid tugevusi, kuid viimane aasta on Lätis kujunenud mitte ainult kaubanduses, vaid kogu ärisektoris ägedaks ja sageli kahjumit toovaks üksnes hinnast lähtuvaks konkurentsiks,” selgitas A-Selver ASi ostu- ja tootmisdirektor Andres Heinver. “Positiivse poole pealt tuleb märkida, et Selver eristus Lätis oma eestimaise kaubavaliku ja Selveri Köögi toodete poolest, mis leidsid ostjate hulgas hea vastuvõtu. Läti tarbijatest väga suur osa on oludest sunnitult erakordselt hinnatundlikud. Selveri jaoks osutus kvaliteedi arvelt hinnale orienteerumine, arvestades meie koduturu Eesti ootusi, mõttetuks.”

Esimese kaupluse Lätis avas Selver Ogres 18. detsembril 2008. Läti Selverite käivitamine ning esimeste kuude majandustegevus oli kahjumlik. SIA Selver Latvia 2007. aasta kahjum oli 2 miljonit krooni, 2008. aasta kahjum 18 miljonit krooni. 2009. aasta eeldatav kahjum on 100 miljonit krooni. Läti Selverite hoonete jaoks otsib ettevõte hetkel parimat lahendust.