"Praegu on seal saada vaid jääke, mida pole jõutud veel maha müüa," teadis Liiwi Heliisi müügidirektor Toomas Sumeri.

Tema sõnul on Liiwi toodetega kauplemise lõpetamise taga see, et nii Selveri kui Eesti suurima viinatootja Liviko suuromanik on aktsiaselts NG Investeeringud.

Firmale kuulub 97,57 protsenti Liviko ja 66,79 protsenti Selveri omaniku, aktsiaseltsi Tallinna Kaubamaja aktsiatest.

"Ametlikku põhjendust meile esitatud pole, saadeti lihtsalt 1. maist kehtima hakkav sortimendi nimekiri ja meie tooteid selles enam polnud," nentis Sumeri.

Männimäe Selveri direktor Peeter Pallo selgitas, et keti ostuosakond kujundab uue kaubavaliku neli korda aastas. Osa nimetusi vahetatakse alati välja ja et uut kaupa juurde võtta, peab millestki loobuma.

"Ega Liiwi Heliisi tooteid ennegi palju olnud," rääkis Peeter Pallo. "Viina müüginumbrid polnud eriti head, kuid meie poe müügitulemuste põhjal oleks Liiwimaa Palsam võinud küll edasi letis olla."

Pallo sõnul tehti sellekohane ettepanek ka ostuosakonnale, kuid seal otsustati teisiti.

"Kas selle taga on omanike tahe, võib igaüks ise arvata," ütles Pallo. "Selge, et nende huvides on müüa kontserni tooteid, kuid kaubanduses tuleb arvestada ka inimeste soovidega."

Sumeri sõnul suurest ketist väljajäämine Liiwi Heliisi oluliselt ei mõjuta, sest varem reguleeris Selver omaniku konkurentide toodangu müüki hindadega ja kaup sellepärast väga hästi ei läinud.

"Meie Liiwimaa Palsam, mille normaalne hind on 80 krooni, maksis seal 95," tõi Sumeri näite.

Müügidirektor rääkis, et eelmise aasta novembris andis Eesti Põllumajandus- ja Kaubanduskoda "Tunnustatud eesti maitse" kampaania ajal Liiwimaa Palsamile ristikumärgi. See pidanuks endaga kaasa tooma eriväljapanekud ja degustatsioonid Selver ketis, mis on kampaania partner.

"Ühtki väljapanekut aga polnud ning kui saime lõpuks degustatsiooni korraldamise osas kokkuleppele, visati Liiwimaa Palsam koos teiste meie toodetega üldse välja," oli Sumeri nördinud.

Lisaks kangetele alkohoolsetele jookidele konkureerivad Liiwi Heliis ja Liviko ka kodumaisel energiajoogiturul, mis jagunebki vaid Liviko Starteri ja Liiwi Heliisi LX Poweri vahel. Peeter Pallo sõnul on Liiwi Heliisi energiajook endiselt Selveris müügil.

"Pallo arvas, et võiksime müügiks pakkuda oma siirupeid, mis otseselt Livikoga ei konkureeri. Eks me teeme selle pakkumise ära," ütles Sumeri.

Tema sõnul ei ole Liiwi Heliisi toodangut müügil ka Säästumarketites, kuid selle keti kontseptsioon nõuabki vaid ühe tootja kauba müümist, sest sellega saadakse suurt hinnaalandust.