"Praegu on käes suurima väljakutse aeg meie majandusele ja meie maale," ütles Geithner pärast ametivande andmist. Senat toetas Geithnerit 60 poolthäälega, 34 senaatorit hääletas vastu, kirjutas Reuters.

Senaatorites tekitasid kahtlusi Geithneri segased maksuasjad: aastakümne algupoolel jättis Geithner maksmata 34 000 dollarit makse ning see asjaolu on tekitanud küsimusi, kas meest maksab ikka lasta rahandusministri kohal.

Kuid ähvardava kriisi tingimustes jäeti kahtlused kõrvale, sest Geithneril on ette näidata oluline kogemus finantskriisiga võitlemisel senimaani - Geithner vabastas ministriks saades New Yorgi osariigi keskpanga juhi ametikoha. Geithner on selle ameti kandjana teinud kõvasti koostööd USA eelmise rahandusministri Hank Paulsoniga, töötades välja kriisivastaseid meetmeid.

Geithneri esimene töö on Paulsoni alustatud ja rahandusministri käsutada oleva 700 miljardi dollarise finantsturu abipaketi ümberkujundamine, milleks tuleb formuleerida kahe nädala jooksul uued ettepanekuid külmunud krediiditurgude ülessulatamiseks.

"Praegusel kriisi ja väljakutsete ajal peab Timi ja kogu rahandusministeeriumi töö algama otsekohe," ütles Obama ministri ametissevannutamisel. "Me ei tohi kaotada ainsatki päeva, sest iga päevaga muutub majanduspilt tumedamaks nii meil kui ka üle kogu ilma."

Lisaks katsub uus valitsus kongressist läbi suruda 825 miljardi dollarilist majanduse elavdamise paketti, aga võib minna seadusandja juurde veel raha küsima, et pangandussüsteemi puhtaks rookida. Üks võimalus selleks on luua riigi juhitav hapude laenude pank, kuhu suunata halvaksläinud varad.