Apple'i juht Tim Cook esineb teisipäeval komitee ees. Apple'i sularahavaru on 145 miljardit dollarit, kuid komitee teatel on 102 miljardit sellest offshore-arvetel, vahendab BBC News.

Firma väidab, et on üks suuremaid maksumaksjaid USA-s ning maksis 2012. eelarveaastal föderaalset ettevõtte tulumaksu kuus miljardit dollarit.

Senati juurdluste alaline alamkomitee on uurinud rahvusvaheliste korporatsioonide kasutatavaid meetodeid tulude offshore-arvetele suunamiseks. Mõned suured firmad USA-s on sattunud kriitikatule alla soovimatuse tõttu tuua välismaal asuv raha tagasi kodumaale, sest neid võib oodata kuni 35-protsendine maksumäär.

USA ettevõtte tulumaks on 35 protsendiga üks kõrgemaid maailmas. Tavaliselt maksavad firmad aga vähem, tänu erinevatele soodustustele ja eranditele.

Oma raportis Apple'i kohta ütles komitee esimees Carl Levin: „Apple ei rahuldunud oma tulude liigutamisega madalate maksudega offshore-maksuparadiisi. Apple otsis maksudest kõrvalehoidmise Püha Graali. Ta on asutanud offshore-firmad, mille käes on kümneid miljardeid dollareid, samas kui väidavad, et ei ole maksuresidendid mitte kuskil.“

„Apple väidab, et on USA suurim ettevõtte tulumaksu maksja, kuid puhtalt suuruse ja ulatuse poolest on ta ka Ameerika suurimate maksudest kõrvalehoidjate hulgas,“ lisas komitee liige John McCain.

„Apple ei liiguta oma intellektuaalset vara offshore-maksuparadiisidesse ega kasuta seda toodete müümiseks tagasi USA-sse, et vältida USA makse,“ teatas Apple oma avalduses. „Me ei kasuta tagasipöörduvaid laene välismaal asuvatelt tütarettevõtetelt, et rahastada oma tegevust kodumaal; me ei hoia raha mõnel Kariibi mere saarel ja meil ei ole pangaarvet Kaimani saartel.“

Apple lisas, et neil on välismaal märkimisväärselt raha, sest nad müüvad suurema osa oma toodetest väljaspool USA-d ja see välismaal teenitud raha maksustatakse seal, kus see on teenitud.

Komitee on samal teemal juba küsitlenud tehnoloogiafirmade Microsoft ja Hewlett-Packard esindajaid.

Apple'i sõnul oleks vaja seadusandlust, mis lihtsustaks dramaatiliselt USA ettevõtte maksude süsteemi.