Kinnisvaratehingute arv Tallinnas oli maa-ameti andmetel septembris 1206, mis on ligi 20 protsenti suurem kui eelmisel kuul ning ka tehingute koguväärtus oli 28 protsenti suurem, teatas Uus Maa kinnisvarakonsultantide kinnisvara analüütik Annika Jakobson.

Võrreldes aastataguse ajaga on tehingute arv püsinud suhteliselt sarnane, kuid koguväärtus on langenud umber 30 protsenti.

Korteriomanditega sõlmiti Tallinnas septembris tehinguid 536 ning Harjumaal 683, mis on vastavalt kuus ja kümme protsenti rohkem kui augustis.

“Üldistatult võib siiski öelda, et tehinguaktiivsus püsib juba aasta algusest suhteliselt samal tasemel. Veidi aktiivsemad olid vaid kevadkuud. Enim sõlmitakse tehinguid 2-3-toaliste korteritega magalates ning Põhja-Tallinnas. Kaubaks lähevad paremini odavad korterid, need vastavad ostjate ostujõule. Kuigi inimeses on teadvustanud säästmise vajalikkust, siis on palju ka neid, kes üritavad elada üle oma võimete ning vaatavad enda jaoks liiga kallist kinnisvara, mida pank vajalikul määral pole nõus finantseerima. Seetõttu jäävad ka paljud soovitud ostud tegemata,” sõnas Jakobson.

Korteriomandite hinnad septembrikuu jooksul oluliselt langenud ei ole, statistika põhjal on nii Harjumaal kui ka Tallinnas keskmine hind ühe protsendi võrra tõusnud, kuid see tuleneb algandmete struktuurimuutustest. Hinnatase on püsinud viimase kolme kuu vältel suhteliselt samal tasemel, kuid aasta lõpu poole võib oodata edasisi korrektsioone. Korterite hinnad on aastaga langenud u 15 protsenti ning järsem langus on toimunud just käeoleval aastal.

Hoonestamata elamumaa turul oli september üks aasta aktiivsemaid kuid. Hoonestamata elamumaaga sõlmiti peaaegu kaks korda rohkem tehinguid kui suvekuudel. Tehingute arvu tõusu taga võib olla nii sügisene suurenenud huvi kruntide vastu kui ka langenud hinnad, mis võimaldavad üha soodsamalt häid eramukrunte soetada. Samas on see vaid ühe kuu statistika, millest ei saa paikapanevaid järeldusi teha. Hoonestamata elamukrunte on võimalik Tallinnast kuni 30 km kaugusel osta 300 000-600 000 krooniga, linnale lähemal alates 600 000 kroonist.