„Täna avaldatud majandusprognoosi numbrite ja valitsuse kulutasemete juures ei saavutata nominaalset eelarvetasakaalu enne 2016. aastat. See tähendab, et eelmise valitsuse eesmärk jõuda 2015. aastal nominaalselt tasakaalu jääb täitmata. Reaalsuses tähendab see vähemalt aasta täiendavat ülekulutamist ning kulukatte otsimist reservidest,“ ütles opositsioonilisse IRLi kuuluv Sester.

Sester lisas, et arvestades ebakindlat olukorda maailmamajanduses ning meie ekspordipartnerite kasvuootuste jätkuvat kärpimist, on tõenäoline, et nominaalsesse tasakaalu ei jõuta ka 2016. aastaks. Seetõttu peab valitsus tema hinnangul olema oma kuluplaanides konservatiivne.

Sesteri sõnul peegeldub prognoosist, et majanduskasvu numbrid on võrreldes varasemaga allapoole korrigeeritud ning Eesti majandus on juba mõnda aega kasvanud oluliselt aeglasemini kui naabritel Lätil või Leedul.

See näitab tema sõnul, et Eesti vajab julgeid poliitilisi otsuseid, mis oleksid kontsentreeritud majanduskasvule.

„Lähiaastatel peame keskenduma kahele aspektile: kuidas suurendada ja kaasa aidata Eesti ettevõtete ekspordivõimekusele ning teiseks tööjõumaksude vähendamisele. Kõrget tööjõukulud vähendavad tootlikkust ja ettevõtete konkurentsivõimet," kommenteeris Sester.

"Üks toimiv meede selleks, arvestades riigi eelarvelisi võimalusi, on vabastada madalapalgalised inimesed tulumaksust. See vähendaks tööjõumakse ja üldist maksukoormust ning parandaks tööd tegevate inimeste toimetulekut, mis omakorda hoogustaks sisetarbimist," rääkis ta.

Tänavu jääb nominaalne valitsussektori eelarvepuudujääk prognoosi kohaselt 0,2 protsendini sisemajanduse kogutoodangust ning see suureneb 2015. aastal 0,5 protsendile SKT-st.