Olulisema muudatusena kaasatakse riigi äriühingute juhtimisse rohkem erasektori kompetentsi, teatas rahandusministeerium.

„Tegime mitmed tähtsad ja põhimõttelised muudatused riigi osaluste juhtimises ja haldamises. Näiteks parandame sõltumatu liikmete nimetamiskomitee loomisega nõukogude kompetentsust ning muudame kohustuslikuks omaniku ootuste kehtestamise,“ ütles rahandusminister Sven Sester.

„Eesmärk on riigi osalusi paremini valitseda. Kui riigi äriühingute valitsemine viia võimalikult sarnaseks erasektori parimale praktikale, on neil potentsiaali panustada Eesti majanduskasvu tänasest rohkem,“ jätkas ta.

Muudatuste hulgast kõige olulisem puudutab riigi äriühingute nõukogude tugevdamist. Selleks luuakse sõltumatu nõukogu liikmete nimetamiskomitee. See on analoogia börsiettevõtete puhul kasutusel olevale mudelile, mille eesmärk on muuta äriühingute juhtimine professionaalsemaks.

Riik omanikuna saab oma ootused tegevuseesmärkidele ja äritulemustele ning muud tarvilikud suunised määratleda läbipaistvalt, kirjaliku dokumendi kujul nagu seda on juba hakatud tegema. Nende ootuste elluviijad nii äriühingu nõukogu kui juhatuse tasandil tuleb valida professionaalsete oskuste ja kogemuste alusel. Äriühingu nõukogu ei pea olema poliitiliste vaidluste koht.

Täiendavat tähelepanu pööratakse korruptsiooni ennetamisele ja järelevalvefunktsiooni sõltumatusele tegevjuhtkonnast.

Osaluspoliitika valge raamatu koostamisel kasutati muuhulgas möödunud aasta detsembris töö lõpetanud ja aprillis valitsusele tutvustatud asjatundjate töörühma ettepanekuid.

Riigi äriühingutel on 6 miljardi väärtuses vara ja neis töötab 15 tuhat inimest.