Muu hulgas sisaldab kava näiteks ettevõtetele uue nn panditulumaksu kehtestamist, mille olemust ja sisu on rahandusministeerium Ärilehele korduvalt selgitamast keeldunud. Selle maksuga on ministeeriumist mõnda meediakanalisse lekkinud info kohaselt plaanis maksustada kontsernidesse kuuluvate ettevõtete omavaheline laenamine.

Rahandusministeerium keeldus varem panditulumaksu kohta selgituste jagamisest ning jättis ülepeakaela ära ka tänaseks planeeritud tutvustusürituse. "Ministeerium ei kommenteeri," ütles pressiesindaja Maria Murakas.

Rahandusministeerium tahab maksumuudatuste eelnõud kava kohaselt koostada kiirkorras, ilma eelnevat väljatöötamiskavatsust koostamata. Varem on rahandusminister Sven Sester korduvalt rõhutanud väljatöötamiskavatsuste vajalikkust.

Rahandusministeeriumi täna õhtul saadetud täpsustuse kohaselt käsitleb homme valitsuskabinetile esitatav kava järgmisi muudatusi: osalusoptsioonide maksustamine ettevõtte müügi korral, füüsilisest isikust ettevõtjate maksustamise ja aruandluse lihtsustamise ettepanek, bürokraatiavaba ettevõtlusvorm väikeettevõtjatele, ettevõtluses kasutatava sõiduauto eratarbes kasutamise maksustamine ning äriühingu regulaarsete kasumijaotiste maksustamisest ja kasumi laenudena välja viimise piiramisest.

Rahandusministeeriumi avalike suhete osakonna juhataja Liisi Poll ütles, et kõik homme arutatavad teemad sisalduvad koalitsioonikavas. "Kõigil teemadel on pikalt räägitud, ükski ei tohiks uudis olla," ütles ta.

Polli sõnul tehakse eelnõud kiireloomulisena ja väljatöötamiskavatsuseta seepärast, et saaks need seadusena jõustada juba järgmisel aastal.

Panditulumaks on ministeeriumi selgituse kohaselt vahend, millega valitsus soovib piirata ettevőtete kasumite laenude kaudu Eestist väljaviimist. Panditulumaks on maks, millega maksustatakse ettevõttest emaettevõttele antavad laenud selle summa ulatuses, mis ületab omakapitali ja võetud laene.

Eelarvesse loodetakse selle maksuga koguda 18 miljonit eurot.

Poli sõnul on see pigem maksumuudatus, mitte uus maks. "Ühtki uut maksu ei tule," ütles ta.