Tallinna Pank ja Shveitsi edasikindlustusfirma SwissRe sõlmisid eile lepingu Leks Kindlustuse 15 protsendi aktsiate müümiseks SwissRele.

Tallinna Panga tütarfirma aktsiate soodushinnaga müümisega teenib Tallinna Pank 14,7 miljonit krooni erakorralist kasumit ja Leks saab edaspidi teenindada ka neid kliente, kes seni ainult Eesti osalusega seltsist kindlustust ei ostnud.

"Tallinna Panga poolt osa aktsiate mahamüümine on Leksile maksimaalse müügieelduse loomine," ütles Leks Kindlustuse juhatuse esimees Raul Kastan, kelle sõnul ei saa Eestisse tulnud Lääne firmad tihti sisemiste reeglite tõttu ainult Eesti osalusega seltsist kindlustust osta. "Umbes kolmandik klientidest loobub Leksis nimeka väliosaniku puudumise tõttu meilt kindlustuse ostmisest," on Kastan varem öelnud.

Tallinna Panga nõukogu esimehe Guido Sammelselja sõnul otsustati Leksi kaasata strateegiline aktsionär, arvestades tütarettevõtte äriplaani kogu Baltikumi kindlustusturul. Leks plaanib suurendada osalust Läti tütarfirma Saules Laiksi aktsiakapitalis ja Leedus on tütarfirma loomiseks läbirääkimised lõppjärgus.

Tallinna Pank müüs enda käes olevatest Leksi aktsiatest 28 protsenti ehk 629 880 aktsiat. Sellega langes Tallinna Panga osalus Leksis 53,39 protsendilt 38,39 protsendini, kuid pank jääb siiski kindlustusseltsi suurimaks aktsionäriks.

SwissRe direktorite nõukogu liikme Peter Hügle sõnul on aktsiate pikemaks ajaks omandamisel tegu finantsinvesteeringuga ning Leksi sisulisse juhtimisse ilma Leksi-poolse palveta ei sekkuta. Kastani sõnul pakub Leks SwissRe esindajale kohta kindlustusfirma nõukogus ja loodab ära kasutada SwissRe teadmisi suurklientidega töötamisel ning kogemusi Tshehhis ja Poolas.

Hoolimata sellest et Leksi aktsia turuhind on 74 krooni, müüdi aktsiad hinnaga 36 krooni tükk. Tehingu maksumus on seega 22,676 miljonit krooni.

Tallinna Pank soetas aktsiad hinnaga 7,96 miljonit krooni ning aktsia hind oli siis 12,63 krooni. Seega on aktsiate omandamise ja võõrandamise vahe 14,72 miljonit krooni.

Tehingult saadav tulu kujutab endast Tallinna Pangale erakorralist tulu, mida 1997. aasta kasumiprognoosis ei ole arvestatud.

AARE REIVART