Tuvastatud 161-st rikkumisest 44 olid nii ohtlikud, et tuli töö peatada või töövahendi kasutamine keelustada.

Tööinspektsiooni teatel peatati 19 korral töö, kuna tuvastati elule ohtlik töö kõrgustes. Pea veerand kogu rikkumistest olid seotud nõuete rikkumistega kõrgustes töötamisel või ei vastanud kõrgtööks ettenähtud töövahendid nõuetele.

13 juhul peatati töö, kui töötajad ei kasutanud isikukaitsevahendeid, mitmel korral ka katusetööde tegemisel. Katusetöödel ilma ohutusvöö või -rakmeteta töötamine on üldjuhul lubatud vaid juhul kui on nõuetekohaselt katusele paigaldatud allakukkumist takistavad kaitsepiirded. Tööde teostamine peab olema läbimõeldud ja toimuma soovitatavalt tööandja määratud isiku kontrollimisel.

Tööinspektsiooni tööohutuse peaspetsialisti Indrek Avi sõnul tuleb katuselt kukkumise ohu kõrvaldamiseks piirata katuseääred, ka lühiajalisi töid võib teostada ainult isikukaitsevahenditega nagu kaitserakmed ja turvaköis. „Kiivri kandmine on kohustuslik kõikjal ehitusplatsil, kus on peavigastuse oht. Muudes kohtades määrab kiivri kandmise kohustuse peatöövõtja,” selgitas Avi.

Eile ehitusobjektil järelvalvet vaatlemas käinud Tööinspektsiooni peadirektori Maret Maripuu sõnul kohtas ta hirmutavat suhtumist tööohutusse. „Ei tööandja esindaja ega ka töötajad ei saanud aru, miks tuleb järgida tööohutuse reegleid, miks on isikukaitsevahendite kasutamine oluline. Reeglid ei ole mõeldud kellegi kiusamiseks, vaid ikka selleks, et hommikul tööle minnes sama tervelt ka õhtul saaks koju minna.“ Maripuu lisas, et töösuhtel on kaks poolt ning hea ja toetav töökeskkond vajab mõlema panust.

Avi sõnul on jätkuvalt probleemiks ka olmetingimused. „Eilse kontrolli käigus tuvastati 11 ehitusplatsi, kus ei olnud tagatud olmeruumide olemasolu. Mitmel platsil ei olnud töötajatele loodud pesemis- ega einestamisvõimalust. Mõni ehitusettevõtja ei olnud töötajatele taganud riietumiseks ega nende kuivatamiseks ruume.“

Eelmsiel aastal toimus ehitussektoris 361 tööõnnetust, millest 6 lõppes surmaga. Tänase päeva seisuga on sellel aastal ehitussektoris juhtunud 101 tööõnnetust, millest 3 on lõppenud surmaga.