„Kõige rohkem räägitakse nii Eestis kui Euroopas tööjõumaksude langetamise vajadusest. Tõepoolest, sotsiaalmaks on Eestis kõrge. Sotsiaalmaks on alustava ettevõtte jaoks probleem ja takistab uute töökohtade loomist,“ sõnas Kallas.

Samas ütles Kallas, et ta ei poolda sotsiaalmaksu langetamist niiöelda null-koma-ettepanekutega – see on vaid tüütu aja- ja energiakulu. "Kui teha mõjuv muudatus, siis võiks see olla juba 50%," märkis Kallas.

Samuti ei saa Kallase sõnul mööda vaadata vajadusest solidaarselt jagada pensioni- ja tervishoiukindlustuse kulusid.

"Need on suured. Juba täna ei kata sotsiaalmaks pensionikulusid – puudujääk on sel aastal 452 miljonit eurot. Haigekassa puudujääk oli 2015. aastal 17 miljoniteurot. Eelarvest jääb 50% langetamise puhul puudu ligi 1,25 miljardit eurot. Kust see võtta? Vastuse leidmine pole mitte ainult fiskaalne, vaid ka moraalne probleem," nentis Kallas.

Ka käibemaks vajab reformimist

Kallas näeb maksupoliitika kujundamisel edu programmides, mis on ettevõtluse soosimise poole kaldu, aga arvestavad ka kulutuste tegemise vajaduse ja sotsiaalse tasakaalu saavutamise eesmärkidega.

„On vaja reformida käibemaksu. Euroopa Komisjoni dokumentides on käibemaksu muutmisele antud suur eelistus. Näiteks on digituru töödokumendis kirjeldatud piiriüleseid takistusi selle turu loomisel. Käibemaksu praegune korraldus on üks selliseid takistusi," leidis ta.

Kallas lisas, et maksupettustega kaotavad Euroopa riigid aastas üle triljoni, millest peamise osa moodustavad käibemaksupettuse

„Arvestuslikult jääb saamata 15% võimalikust maksutulust. Käibemaksu reform – selle osaline asendamine tehingumaksuga (USA mudel), parandaks kohalike omavalitsuste rahastamist. Käibemaksu tark ja kaasaja majandustegevuse olemuslikku muutumist arvestav reform on hea ettevõtlusele ja majanduskasvule,“ lisas Kallas.

Ühtlasi tõi Kallas välja, et Eesti reklaamituru maht on 92 miljonit eurot. "Üha rohkem tulusid läheb üleilmsete korporatsioonide taskusse. Milline on õige lahendus e-kaubanduse maksustamisel? Kes esimesena suudab kohandada käibe maksustamist e-turu iseloomule, on – vähemalt ajutiselt, võidumees,“ rääkis Kallas.