Osaliselt Soomes idanenud, USA-sse Silicon Valleysse laienenud ja ringiga tagasi Euroopa meiepoolsesse serva jõudev IT-firma Seven Networks siseneb suure hooga Eesti tööjõuturule. Juuli lõpus kanti äriregistrisse Seven Networks Estonia ja ettevõtte bosside sõnul tahetakse Tallinna luua firma arenduskeskus.

„Me tahame Tallinna luua uue arenduskeskuse, kus hakkab tööle üle 50 IT-inseneri,” lausus Seven Networksi finantsjuht Robin Pulkkinen. Tema sõnul sundis Seven Networksi Eesti poole vaatama just siinne ahvatlev tööjõuturg.

„Meil on üks arenduskeskus küll ka Helsingis, aga Soomes on väga keeruline värsket tööjõudu leida,” rääkis Pulkkinen. „Kuna Helsingist sõidab laev Tallinna vaid poolteist tundi, siis oli Eesti üksuse loomine loogiline samm. Lisaks tõi ta välja, et Eestis on IT-inseneride tööjõuturul palkamisruumi väga palju.

Seven Networks tegeleb peamiselt mobiiltelefonide tarkvara loomisega. Firma partneritena tuuakse välja pea kõik suuremad mobiiltelefonide tootjad, platvormid, e-posti teenuse pakkujad ja ka paljud operaatorid. 2005. aastal ostis Seven meie põhjanaabrite ambitsioonika firma Smartner, mille üks asutajaid Ari Backholm on praegugi Seveni asepresident. Firma peakontor asub USA-s Silicon Valleys, arenduskeskused on peale USA ka Hiinas ja Soomes. Koos Tallinna värvatavate töötajatega on Pulkkineni sõnul firma palgalehel umbkaudu 300 inimest. Avalike allikate järgi on riskikapitalistid investeerinud Seven Networksi kokku üle 60 miljoni USA dollari.

Arvestades Eestis juba tegutsevate IT-ettevõtete aastatepikkust hädakisa, et üksikud suuremad firmad nagu Skype, Playtech ja Webmedia teevad puhta töö ning teistele firmadele programmeerijaid ei jagugi, tundub Seveni optimism ootamatu. Näiteks paarisajale inimesele tööd pakkuv Skype otsib cv.ee portaali abil Eestis praegu juurde 18 inimest. Seven Networksil on samas üleval 16 tööpakkumist, nagu ka internetikasiinode tarkvara tootmisele keskendunud Playtechil.

Pulkkineni sõnul peaks Seven jõudma Eestis reaalse värbamiseni septembris-oktoobris ja Eesti filiaal saavutama täis töörütmi aasta lõpuks. Kuhu Seven Networks Estonia Tallinnas kolib, pole tema sõnutsi veel kindel.

Riskikapitalistide lemmik

Eesti Arengufondi infoühiskonna ekspert Kristjan Rebane lausus, et Seven Networksi Eestisse laienemine on hea uudis mitte üksnes riigi IT-sektorile, vaid kogu majandusele tervikuna. „Osa analüütikuid on seda meelt, et majanduse tõus on praegu vaid ajutine. Iga investeering, mis aitab majandust tugevdada, on kindlasti abiks,” märkis Rebane. Ta nentis, et ehkki maailma mõistes on 50 töötajaga haru loomine väike uudis, oleks Eestis tegemist üle keskmise suure IT-firmaga.

Siiski ei uskunud Rebane, et vähemalt 50 uue IT-töökoha üleöö loomine sektori tööjõuturgu väga tugevalt mõjutaks. „Kõiki 50 inimest kindlasti töötute arvel ei leia, aga massiline töötajate üleostmine vaevalt et tuleb. 50 töökohta on veel piir, millest on ettevõttel võimalik läbi närida,” ütles ta. Paljusid suuremaid potentsiaalseid Eestisse tulijaid heidutab Rebase sõnul aga tõesti just see, et siin pole piisavalt vabu tegijaid. Ta tõi näiteks Google’i, mis tegi serverikeskuse Eesti asemel Soome, ja Barclays panga, mis viis oma arenduskeskuse Vilniusse.

Eesti firma­de vaenlane on mugavus

•• Eesti infotehnoloogia ja telekommunikatsiooni liidu (ITL) tellimusel valmis hiljuti Eesti IT-ekspordi analüüs, milles leitakse, et ekspordi arendamiseks peavad IT-ettevõtted lõpetama jagelemise sisemaise turu pärast.

•• „[Tuleb] tõsta telefonitoru ja rääkida lõpuks ometi koostööst, kus iga partner osaleb oma tugevate külgedega,” seisab Tallinna tehnikaülikooli õppejõu Marko Rillo ja magistrant Madis Talmari kirjutatud analüüsis. „Endiselt on antud IT-valdkonna ettevõtete koostöö napp ning iseäranis napp on koostöö ettevõtete ja toetavate asutuste, nagu ülikoolid, teaduspargid, sihtasutused jms, vahel. IT-ettevõtete ekspordikirjeldustes näiteks ei mainita riigisisest koostööd edutegurina mitte kordagi.”

•• „Välisturgudel koostöö toimib, nii et iga hetkega, mil Eestis sisemaise konkurentsi kartuse põhjendusel kõike kiivalt endale hoitakse, väheneb kogu Eesti IT-sektori konkurentsivõimekus teiste riikidega võrreldes märgatavalt,” kirjutasid Rillo ja Talmar. Positiivse näitena tuuakse välja ITL-i juurde loodud IKT-klaster, kuid see hõlmab vaid vähest osa IT-ettevõtetest. „Olgem ausad – kas sisemaine konkurents selle maailma mõistes imeväikese poti nimel saab tõesti olla põhjus kogu sektori tulevikku seestpoolt hävitada? Kui vaenlast üldse Eesti mailt otsida, siis peitub see meie endi mugavuses.”

•• Kokku 15 eksportivat Eesti IT-firmat analüüsinud mehed soovitavad IT-firmadel haarata lõpptoote või

-teenuse väärtusahelas järjest suurem roll, mis lubaks teenida suuremat marginaali. Samuti soovitatakse luua ettevõte kohe globaalselt, mis võimaldaks maailmaturul kiiremini läbi luua.