"Sillamäe on Eestile ekspordivärav, kustkaudu kaup sisse ja välja käib. Kui idapiir oleks natuke parem, siis mitmekordistuks selle värava kaudu käiv kaup kohe," ütles Sillamäe SEJ ASi juht Ago Silde Äripäevale.

"Ida-Virumaa on traditsiooniline suurtööstuse piirkond. Kuna meie kodumaa siseturg ei ole tööstustoodetele suunatud, läheb see kõik ekspordiks," lausus Ecometal ASi omanik ja nõukogu esimees Tõnis Kaasik.

"Terase mõtlemisega võiks Sillamäe olla paljudele linnadele eeskujuks. Me kasutame ära seda, mille on loonud tublid inimesed enne meid. Lisaks sellele oleme tarkade inimestena teinud juurde investeeringuid," kommenteeris Silmet Grupi juhatuse esimees ja Sillamäe Sadama nõukogu esimees Tiit Vähi Sillamäe ekspordi kasvutrendi.

Vähi arvates meelitab Sillamäe ettevõtteid sellega, et on kompaktne linn, ilus, puhta mereõhuga, seal on palju spordirajatisi, haridusasutusi. "Loomulikult sadam ja sadamas tegutsev vabatsoon. Kindlasti ka geograafiline asukoht ja kui Venemaaga suhted paranevad, siis muutub see geograafilise asukoha poolest kõige paremaks tootmiskohaks ja transiidikohaks," lausus Vähi.