Koostöös Tallinna tehnikaülikooli soojustehnika instituudi energeetikaspetsialistidega teostatud projekti “Biokütuse ja põlevkivi koos põletamine eesmärgiga vähendada atmosfääriõhu reostustaset” toetas keskkonnainvesteeringute keskus, kirjutab Põhjarannik.

Sillamäe soojuselektrijaama projektijuhi Ija Ivanova sõnul võimaldab biokütuse, sealhulgas ka puidutöötlemistööstuse jäätmete kasutamine elektri- ja soojusenergia tootmisel fossiilsest kütusest vähendada kasvuhoonegaaside õhkupaiskamist ja suitsugaaside tahmasust ning vähendada kasutatavate taastumatute energiaallikate — põlevkivi ja maagaasi kogust. Eksperimendi käigus põletati põlevkivist ja biokütusest moodustatud küttesegu, biokütuse osakaal oli 5-15 protsenti. Samal ajal mõõdeti õhuheitmeid, võeti tuhaproove ja määrati kindlaks katla töö parameetrid.

Soojustehnika instituudi vanemteaduri Jüri Loosaare arvates oli läbiviidud eksperiment edukas, sest energiatootmise tehnoloogias ei ilmnenud mingeid soovimatuid kõrvalefekte, tuha hulk ja kahjulike ainete sisaldus suitsugaasides vähenesid tunduvalt.