Kriminaalasi algatati kriminaalkoodeksi § 186 (ametliku dokumendi võltsimine) alusel möödunud aasta detsembris. Silmeti erastamisel 1997. aastal esitas ostja AS Ephag erastamisagentuurile Benelux Trust & Bank Inc. garantiikirjad, mida politsei kahtlustab võltsituses.

Silmeti omanike hulka kuulub endine peaminister Tiit Vähi, kelle valitsemisajal Silmet erastati.

“Mul ei ole sellise kriminaalasja olemasolust informatsiooni,” ütles Tiit Vähi eile. Ta on kinnitanud, et omandas osaluse väliseestlaselt Thomas Waldinilt alles pärast erastamist.

Erastamisagentuuri peadirektor Väino Sarnet on öelnud, et agentuuril ei ole olnud põhjust kontrollida garantiisid, kuna erastaja on oma kohustused täitnud. Ta viitas erastamise seaduslikkuse kahtluse alla panemises poliitilistele põhjustele.

Isikut ja kodakondsust tõendava dokumendi või muu ametliku dokumendi, pitsati või stambi võltsimise eesmärgil kasutamise eest, samuti teadvalt võltsitud isikut või kodakondsust tõendava või muu ametliku dokumendi, pitsati või stambi kasutamise eest eesmärgiga omandada õigusi või vabaneda kohustustest karistatakse seaduse järgi rahatrahvi või arestiga või vabadusekaotusega kuni kahe aastani.